Κεντρική σελίδα

 

 

 

Μηνύματα

 

 

 

Αλληλογραφία

 

 

 

Τα πιστεύω μας

 

 

 

Αιτήματα

 

 

 

Προσευχές

 

 

 

Γράψτε μας

 

 

 

Το περιοδικό

 

 

 

Όταν ήμουν πολύ νέα, προτού πιστέψω στον Χριστό, παντρεύτηκα, αλλά ο γάμος μου διαλύθηκε μετά από δυο χρόνια. Τώρα έχω δυο υπέροχα παιδιά μαζί με τον δεύτερο μου σύζυγο, αλλά προβληματίζομαι συνεχώς για κάτι που άκουσα σχετικά με το διαζύγιο και το ξαναπάντρεμα. Αναρωτιέμαι αν ζω μέσα στην αμαρτία επειδή είχα χωρίσει προτού γνωρίσω τον Κύριο.

Μέχρι να έρθουμε στον Χριστό, όλη μας η ζωή είναι αμαρτωλή και λανθασμένη. Γι’ αυτό κι ο Θεός μας προμήθευσε με μια σωτηρία η οποία καλύπτει κι αφαιρεί όλες μας τις αμαρτίες και μας κάνει ένα καινούργιο δημιούργημα. Επειδή έχεις εμπιστευτεί τον Χριστό, Αυτός έχει συγχωρέσει όλες σου τις αμαρτίες.

Η Βίβλος μιλά για την αμαρτία των ανθρώπων του Θεού, που άφηναν τον σύντροφο τους με τον σκοπό να αποκτήσουν έναν άλλο (Ματθαίος 19:1-10). Το τέλειο θέλημα του Θεού είναι να υπάρχει μια σταθερότητα σ’ ένα γάμο, αλλά το κλειδί τώρα είναι η συμπεριφορά σου. Ο Ιησούς είπε στη γυναίκα στο πηγάδι: «Πήγαινε και μην αμαρτάνεις πλέον.»

Το Αίμα του Χριστού μάς καθαρίζει από όλες τις αμαρτίες. «Αν ομολογούμε τις αμαρτίες μας, είναι πιστός και δίκαιος να μας συγχωρέσει από όλες τις αμαρτίες μας και να μας καθαρίσει από κάθε ανομία.» (Α Ιωάννη 1:9)

Η συμβουλή μου προς εσένα είναι να ευχαριστήσεις τον Θεό που σου έχει συγχωρέσει το παρελθόν σου, και μετά να βάλεις σκοπό σου να ζεις ολοκληρωτικά γι’ Αυτόν. Να είσαι μια αφοσιωμένη σύζυγος και μητέρα κάτω από το φως της Χριστιανικής σου ζωής.

Αν ο Θεός έχει συγχωρέσει τις αμαρτίες σου, γιατί να συνεχίζεις να αρνείσαι να συγχωρέσεις τον εαυτό σου; Δεν μπορείς να δοξάσεις τον Θεό όπως πρέπει, μέχρι να δεχτείς τη συγχώρεση και την ελευθερία που μας έχει προμηθεύσει (Γαλάτες 5:1).

 

Ανησυχώ συνεχώς. Είμαι στα πρόθυρα να πάθω νευρικό κλονισμό. Ξέρω αυτό ότι δεν ταιριάζει για μια Χριστιανή. Όλοι με τους οποίους μίλησα μου λένε ότι δεν χρειάζεται να ανησυχώ, αλλά εγώ πιστεύω ότι έχω πολλά πράγματα που μου φέρνουν ανησυχία. Μ’ έναν άρρωστο άντρα, τον γιό μου στον στρατό, μια αβέβαιη δουλειά και μερικά άλλα πράγματα, δεν μπορώ παρά να ανησυχώ. Έχεις καθόλου εισηγήσεις;

Φαίνεται ότι έχεις πολλά πράγματα για να ανησυχείς. Τα προβλήματα σου είναι μεγάλα και χωρίς τη βοήθεια του Θεού δεν μπορείς να τα σηκώσεις. Έχεις κάθε δικαίωμα να ανησυχείς, εκτός αν πιστεύεις στον Θεό. Η πίστη και η ανησυχία είναι εντελώς αντίθετες. Δεν σου λέω ότι δεν έχεις τίποτε για να ανησυχείς.

Το τι, όμως, μπορώ να σου πω είναι ότι υπάρχει Κάποιος που σε αγαπά και ενδιαφέρεται για σένα. Υπάρχει Κάποιος που γνωρίζει το πρόβλημα σου και μπορεί και θέλει να σηκώσει όλα τα βάρη σου.

Ο Λόγος του Θεού λέει: «Πάσα τη μέριμνα σας ρίχνεται επάνω σ’ Αυτόν διότι αυτός ενδιαφέρεται για σας.» (Α Πέτρου 5:7)

Έτσι παρόλο ότι έχεις πολλά για να ανησυχείς, άσε τον Ιησού Χριστό να λάβει αυτές τις ανησυχίες. Εάν ο Ιησούς σήκωσε το βάρος των αμαρτιών σου να είσαι σίγουρη ότι μπορεί να σηκώσει και το βάρος σου και να σου δώσει την εσωτερική δύναμη και καθοδήγηση να ζεις μια νικηφόρα ζωή.

 

Υπάρχει κάποιος τρόπος να σπάσει η κατάρα την οποία έφεραν οι γονείς μου επάνω στην οικογένεια μου;

Όταν οι άνθρωποι αναφέρονται σε «κατάρα», τότε συνήθως μιλάνε για τις αρνητικές επιπτώσεις αμαρτιών και λαθών που έγιναν στο παρελθόν. Τα αποτελέσματα περασμένων αμαρτιών μπορούν να «καταργηθούν» με το να πάρεις εσύ τις σωστές επιλογές σήμερα.

Με τον ίδιο τρόπο, μια σωστή επιλογή δεν θα διορθώσει όλα όσα είναι λάθος στη ζωή σου. Άσχετα από το τι έχουν κάνει οι συγγενείς σου στο παρελθόν, η ζωή σου μπορεί να είναι υπέροχη και ευλογημένη εάν συνεχίσεις να κάνεις αυτό που είναι σωστό. «Και ας μην αποκάμνουμε πράττοντας το καλό, επειδή, αν δεν αποκάμνουμε, θα θερίσουμε στον πρέποντα καιρό.» (Γαλάτες 6:9)

Εγώ έζησα τα αρνητικά αποτελέσματα των φτωχών επιλογών που είχαν κάνει οι γονείς μου – τα αποτελέσματα του αλκοολισμού, της βίας, του μίσους, και της αιμομιξίας. Παρ’ όλ’ αυτά, κάθε σωστή επιλογή που έκανα με ελευθέρωνε σ’ ένα συγκεκριμένο τομέα.

Τώρα, μετά από αρκετά χρόνια πιστής υπηρεσίας στον Θεό, μπορώ να πω ότι η κατάρα έχει σπάσει, και οι πράξεις περασμένων γενεών δεν έχουν οποιαδήποτε επιρροή επάνω μου ή επάνω στα παιδιά μου.

Δεν είναι πάντοτε εύκολο να κάνεις τις σωστές επιλογές όταν πονάς ή υποφέρεις από τις λανθασμένες επιλογές κάποιου άλλου, αλλά είναι η καλύτερη επιλογή την οποία έχεις να κάνεις. Κάθε σωστή επιλογή την οποία κάνεις σε βοηθά να βγεις έξω από τον λάκκο τον οποίο έχει σκάψει για σένα ο διάβολος. Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας το παρελθόν και να αρνηθούμε να παγιδευτούμε μέσα σ’ αυτό.

Πάντοτε να θυμάσαι ότι δεν υπάρχει κάτι από το παρελθόν σου το οποίο έχει κάποιο δικαίωμα για να επηρεάζει το μέλλον σου, εκτός και εάν το αφήσεις εσύ. Κάθε ημέρα είναι μια ευκαιρία για μια καινούργια αρχή, και μέσω της πίστης μπορούμε να δούμε τις ευλογίες του Θεού στη ζωή μας.

Η ευλογία υπερνικά την κατάρα διότι είναι μεγαλύτερος Αυτός που είναι μέσα μας, παρά αυτόν που είναι μέσα στον κόσμο (Α Ιωάννη 4:4).

Παρακάτω βρίσκεται μια υπέροχη ιστορία η οποία σχέτιζεται με το θέμα μας και η οποία πιστεύω ότι θα σε βοηθήσει:

 Το γαϊδούρι του αγρότη

Μια ημέρα, το γαϊδούρι ενός αγρότη έπεσε μέσα σ’ ένα πηγάδι. Το ζώο γκάριζε για ώρες, καθώς ο αγρότης προσπαθούσε να σκεφτεί το τι να κάνει.

Τελικά, αποφάσισε ότι το γαϊδούρι ήταν ηλικιωμένο, και ότι το πηγάδι έπρεπε να σφραγιστεί, και γι’ αυτό δεν άξιζε τον κόπο να το σώσει. Προσκάλεσε όλους τους φίλους του για να έρθουν και να τον βοηθήσουν. Όλοι άρπαξαν ένα φτυάρι κι άρχισαν να ρίχνουν χώμα μέσα στο πηγάδι. Στην αρχή, το γαϊδούρι συνειδητοποίησε το τι γινόταν, κι άρχισε να γκαρίζει δυνατά.

Μετά, προς έκπληξη όλων, σιώπησε. Μετά από μερικές φτυαριές, ο αγρότης κοίταξε κάτω στο πηγάδι, κι έμεινε έκπληκτος από το τι είδε. Με κάθε φτυαριά χώματος που έφτανε στην πλάτη του, το γαϊδούρι την έριχνε κάτω στο έδαφος, κι έτσι ανέβαινε πάνω σιγά-σιγά.

Καθώς οι γείτονες του αγρότη συνέχιζαν να ρίχνουν χώμα μέσα στο πηγάδι, το γαϊδούρι συνέχισε να τη ρίχνει στο έδαφος και να ανεβαίνει. Μετά από λίγο, όλοι έμειναν έκπληκτοι καθώς το γαϊδούρι μπόρεσε να βγει από το πηγάδι!

Η ζωή θα ρίχνει «χώμα» στο διάβα σου – κάθε είδους ακαθαρσία. Το κόλπο για να βγεις από το πηγάδι είναι να τη ρίχνεις στο έδαφος και να ανεβαίνεις πάνω σιγά-σιγά!

 

Πώς μπορώ να ξεπεράσω τα άσχημα συναισθήματα που έχω για κάποιο άτομο, που βρίσκεται μέσα στην αμαρτία και να το προσεγγίσω με αγάπη;

Σε ενθαρρύνω να πλησιάσεις αυτό το άτομο με πίστη, όχι λόγω του ότι σ’ αρέσει ή δεν σ’ αρέσει το τι κάνει, αλλά διότι γνωρίζεις ότι αυτό είναι το σωστό.

Η αγάπη είναι μια απόφαση, όχι ένα συναίσθημα. Θα βοηθήσει την κατάσταση εάν μπορέσεις να διαχωρίσεις την αμαρτία από τον αμαρτωλό μέσα στο μυαλό σου.

Μπορούμε να μισούμε την αμαρτία ενός ατόμου, και να το αγαπάμε την ίδια στιγμή. Το να ξεπερνάμε τα δικά μας προσωπικά συναισθήματα και το να κάνουμε το τι είναι σωστό είναι το τι μας βοηθά να ωριμάσουμε πνευματικά.

Πάντοτε λέω ότι εάν θέλουμε να απολαύσουμε μια νικηφόρα ζωή με τον Θεό, πρέπει να διαλέξουμε αυτό που είναι σωστό, ακόμη κι όταν νιώθουμε διαφορετικά.

Πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι κι εμείς κάνουμε λάθη, και ο Θεός μάς προσεγγίζει με την αγάπη Του, πριν να αρχίσουμε εμείς να αλλάζουμε τη συμπεριφορά μας. Τα συναισθήματα μας θα μας εμποδίσουν από το να περπατάμε με αγάπη, εάν τα αφήσουμε.

Πάντοτε να θυμάσαι να ακολουθείς τον Λόγο του Θεού, κι όχι τα συναισθήματα σου. Η αγάπη δεν είναι μόνο λόγια ή μια θεωρία, αλλά είναι και έργα.

Οι άνθρωποι πεινούν για μια αγάπη χωρίς όρους, κι εμείς σαν ακόλουθοι του Ιησού Χριστού, είμαστε εφοδιασμένοι από τον Θεό για να προσφέρουμε στους συνανθρώπους μας αυτή την αγάπη.

Η αγάπη Του έχει εκχυθεί μέσα στην καρδιά μας, κι εμείς χρειάζεται να αφήσουμε αυτή την αγάπη να αγγίξει τους συνανθρώπους μας.

Όταν μπαίνω στον πειρασμό για να κρίνω ένα άτομο το οποίο ζει μέσα στην αμαρτία ή να είμαι σκληρή απέναντι του, συχνά διαβάζω την επιστολή προς Γαλάτες 6:1-3, η οποία λέει:

«Αδελφοί, κι αν ένας άνθρωπος πέσει, απερίσκεπτα, σε κάποιο παράπτωμα, εσείς οι πνευματικοί διορθώνετε αυτόν τον άνθρωπο, με πνεύμα πραότητας, προσέχοντας στον εαυτό σου, μήπως κι εσύ πειραστείς. Βαστάζετε ο ένας τα βάρη του άλλου, κι εκπληρώστε έτσι τον νόμο του Χριστού. Επειδή, αν κάποιος νομίζει ότι είναι κάτι, ενώ δεν είναι τίποτε, εξαπατάει τον εαυτό του.»

Ο Θεός μάς αγάπησε και μας έστειλε τον Γιο Του για να πεθάνει για μας ενόσω εμείς ήμασταν ακόμη αμαρτωλοί (Ρωμαίους 5:8).

Ο Θεός περιμένει από μας να το θυμόμαστε αυτό και έτσι να κρατήσουμε μια τέτοια συμπεριφορά απέναντι στους αμαρτωλούς η οποία θα τους οδηγήσει στον σωστό δρόμο για να βρουν την αγάπη και τη συγχώρεση του Θεού.

Τα συναισθήματα τα οποία νιώθεις απέναντι σ’ αυτό το άτομο μπορούν να μετατραπούν σε συμπόνια εάν έχεις υπόψη σου το τι έχει κάνει για σένα ο Θεός.

 

Η γυναίκα μου κι εγώ δεν συμφωνούμε για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να πειθαρχούμε τα παιδιά μας. Εγώ υποστηρίζω ότι ένα παιδί χρειάζεται, μερικές φορές, τη χρήση της ράβδου. Η γυναίκα μου λέει ότι το μόνο που χρειάζονται τα παιδιά είναι αγάπη και κατανόηση. Ποιος έχει δίκιο;

Η πειθαρχία και η αγάπη σχετίζονται μεταξύ τους. Είναι δυο πλευρές του ιδίου νομίσματος. Η σωστή πειθαρχία είναι μια πράξη αγάπης. «Ο Κύριος περνάει από παιδεία αυτούς που αγαπά» (Εβραίους 12:6), λέει η Βίβλος.

Ο σκοπός της πειθαρχίας δεν είναι μόνο η διόρθωση. Ο σκοπός της είναι να ζει ένα παιδί σύμφωνα με το θέλημα του Θεού, ώστε να μπορεί να έχει μια ευτυχισμένη και παραγωγική ζωή.

Πρέπει να υπάρχει το σωστό είδος πειθαρχίας και οι γονείς πρέπει να συμφωνούν γι’ αυτό. Ένα παιδί μπορεί να εκμεταλλευτεί κάποια είδη πειθαρχίας μερικές φορές, κι αυτό μπορεί να είναι καταστροφικό για το παιδί σας, αλλά και για εσάς τους ιδίους.

Εγώ έχω ένα παιδί το οποίο σπάνια χρειάζεται πειθαρχία. Ακόμη κι αν της μιλήσω λίγο θυμωμένα, θα πληγωθεί. Το άλλο μου παιδί ανταποκρίνεται στην αυστηρή τιμωρία, αλλά δεν δίνει προσοχή στα λόγια. Πιστεύω ότι είναι δύσκολο να δημιουργήσεις κάποιους κανόνες σχετικά με το θέμα, διότι το κάθε παιδί είναι διαφορετικό.

Η Βίβλος μάς διδάσκει ότι η πειθαρχία πρέπει να χρησιμοποιείται όταν χρειάζεται. Αλλά, εισηγείται, επίσης, ότι η πειθαρχία κι η αγάπη πρέπει να είναι αλληλένδετα. Λέει: «Επειδή, ο Κύριος ελέγχει όποιον αγαπάει, όπως ο πατέρας τον γιο του, στον οποίο αρέσκεται.» (Παροιμίες 3:12)

Είναι πολύ πιο εύκολο για τους γονείς να μην τιμωρούν τα παιδιά τους, παρά να τα πειθαρχούν όταν χρειάζεται. Μεγαλύτερη από την πειθαρχία είναι η δύναμη ενός καλού παραδείγματος.

Τα παιδιά εντυπωσιάζονται περισσότερο όταν βλέπουν κάτι, παρά όταν πειθαρχούνται. Εάν οι γονείς ζουν τη Χριστιανική ζωή μπροστά στα παιδιά τους, τότε αυτό θα έχει μια θετική επιρροή σ’ αυτά.

 

Αν και είμαι ένας Χριστιανός κι εμπιστεύομαι τον Κύριο, συνειδητοποιώ ότι αρχίζω να θυμώνω και να επηρεάζομαι εύκολα από ασήμαντα πράγματα. Νιώθω ότι έχω φτάσει στο αποκορύφωμα και δεν μπορώ να αντέξω άλλο. Τι πιστεύεις ότι συμβαίνει με μένα;

Μπορεί να συμβαίνουν περισσότερα από ένα πράγματα, αλλά φαίνεται ότι έχεις εξαντληθεί σωματικά κι έχεις μπει σε μια κατάσταση νευρικής εξάντλησης. Σ’ αυτή την περίπτωση θα πρέπει να χαλαρώνεις περισσότερο, να βρεις χρόνο για ξεκούραση, κι αν είναι δυνατό να πας κάπου αλλού για μερικές μέρες.

Θυμήσου ότι ως Χριστιανός είναι το καθήκον σου να κρατάς τον εαυτό σου σε καλή κατάσταση, πνευματικά και φυσικά. Δεν μπορείς να κάνεις το καλύτερο για τον Θεό όταν έχεις εξαντληθεί και νιώθεις ότι είσαι έτοιμος να καταρρεύσεις.

Όταν οι απόστολοι επέστρεψαν από το πρώτο τους ταξίδι, ο Κύριος Ιησούς τους είπε: «Ελάτε εσείς οι ίδιοι ιδιαιτέρως σε έναν ερημικό τόπο, και αναπαύεστε λίγο…» (Μάρκος 6:31)

Ο Ιησούς αναγνώριζε ότι είχαν εκτός από την ψυχή και το πνεύμα  τους, κι ένα σώμα. Γνώριζε ότι χρειάζονταν ξεκούραση εάν θα Τον υπηρετούσαν στο μέλλον.

Υπάρχει και κάτι άλλο το οποίο θα σου ζητήσω να θυμάσαι. Όταν ο Ιησούς κάλεσε εκείνους τους αποστόλους για να ξεκουραστούν, τους καλούσε, επίσης, για να έχουν κοινωνία μαζί Του. Αναρωτιέμαι εάν αυτό ισχύει για σένα. Βρίσκεις χρόνο καθημερινά για να έχεις κοινωνία με τον Κύριο;

Τίποτα δεν μπορεί να επαναφέρει την ψυχική ηρεμία, όσο η καθημερινή προσευχή και μελέτη του Λόγου του Θεού.

«Μη μεριμνάτε για τίποτε, αλλά, σε κάθε τι, τα ζητήματα σας ας γνωρίζονται στον Θεό με ευχαριστία διαμέσου της προσευχής και της δέησης. Και η ειρήνη του Θεού, που υπερέχει κάθε νου, θα διαφυλάξει τις καρδιές σας και τα διανοήματα σας διαμέσου του Ιησού Χριστού.» (Φιλιππησίους 4:6-7)

 

Είμαι ερωτευμένη με κάποιον που εργάζεται εκεί που εργάζομαι κι εγώ. Είναι λίγο πιο μεγάλος από μένα και είναι παντρεμένος με παιδιά. Λέει ότι με αγαπά αλλά έχω τις αμφιβολίες μου διότι αρνείται να πάρει διαζύγιο. Πώς μπορώ να βεβαιωθώ ότι πραγματικά ενδιαφέρεται για μένα;

Θα είμαι ειλικρινής μαζί σου. Το πρόβλημα σου είναι που ρωτάς τη λανθασμένη ερώτηση. Αντί να ρωτάς εάν πραγματικά σε αγαπά θα έπρεπε να ρωτάς αν είναι σωστό να έχεις μια τέτοια σχέση.

Αυτό με κάνει να κάνω το ακόλουθο σχόλιο: Ήταν λάθος σου να αρχίσεις μια τέτοια σχέση και η προσευχή μου είναι ότι θα έχεις το θάρρος να διαλύσεις αμέσως αυτό τον δεσμό. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που το λέω αυτό.

Πρώτα απ’ όλα ο άνθρωπος αυτός μού φαίνεται ότι δεν σε αγαπά αλλά απλά σε εκμεταλλεύεται. Πιστεύω ότι αν σε παντρευόταν κάποια μέρα ο γάμος σου θα ήταν δυστυχισμένος. Αφού είναι άπιστος τώρα στη γυναίκα του, ποια σιγουριά έχεις ότι δεν θα είναι άπιστος και σε σένα;

Επιπρόσθετα, από ηθικής πλευράς θα ήταν εντελώς λάθος για σένα να συνεχίσεις αυτή τη σχέση και να διαλύσεις την οικογένεια αυτού του ανθρώπου.

Η Βίβλος μάς λέει ότι ο Θεός δίνει μεγάλη αξία στον γάμο. Ο Θεός δημιούργησε την οικογένεια και «ό,τι ο Θεός ενώνει ο άνθρωπος δεν πρέπει να χωρίζει» (Ματθαίος 19:6). Η Αγία Γραφή, επίσης, μας λέει οποιαδήποτε σεξουαλική σχέση έξω από τον γάμο είναι αμαρτία.

Το γράμμα σου μου φανερώνει ότι ψάχνεις – απελπιστικά μάλιστα – για αγάπη. Θα βρίσκεσαι σε μεγάλο κίνδυνο όταν ψάχνεις σε λάθος τόπο και στο τέλος να καταλήξεις σε μια απομίμηση της αγάπης που δεν θα σου φέρει πραγματική ευτυχία. Πώς μπορεί να το αποφύγεις αυτό;

Πρώτα, με το να αφιερώσεις τη ζωή σου στον Θεό που σε αγαπά πραγματικά και θέλει να σε βοηθήσει. Μετά, μάθε να περπατάς καθημερινά μαζί Του αφήνοντας κάθε λεπτομέρεια της ζωής σου σ’ Αυτόν, συμπεριλαμβανομένης της σχέσης σου με το αντίθετο φύλο.

 

Γνωρίζω ότι πολλοί ιεροκήρυκες μιλούν για μετάνοια από την αμαρτία, αλλά δεν καταλαβαίνω τι εννοούν μ’ αυτό. Γνωρίζω ότι υπάρχουν πολλά λάθη στη ζωή μου και αν προσπαθήσω να τα διορθώσω όλα για να με αγαπήσει ο Θεός, τότε δεν θα τα καταφέρω ποτέ.

Η λέξη «μετάνοια» όπως χρησιμοποιείται από την Καινή Διαθήκη σημαίνει αλλαγή πορείας και αλλαγή τρόπου σκέψης. Ο Ιησούς είπε: «Δεν ήρθα να καλέσω δίκαιους αλλά αμαρτωλούς σε μετάνοια.» (Λουκάς 5:32)

Με άλλα λόγια, μετανοώ σημαίνει ότι παραδέχομαι ότι είμαι αμαρτωλός και ότι ο τρόπος που ζούσα ήταν λανθασμένος ενώπιον του Θεού. Σημαίνει, επίσης, ότι τώρα έχω μια νέα στάση όσον αφορά την αμαρτία – όχι πια να την αγαπάμε ή να τη δικαιολογούμε αλλά να αναγνωρίζουμε ότι είναι λάθος και ότι δυσαρεστεί τον Θεό.

Όταν πραγματικά μετανοήσουμε σημαίνει ότι αποστρεφόμαστε την αμαρτία και, με τη βοήθεια του Θεού, την εγκαταλείπουμε.

Η μετάνοια δεν σημαίνει απλώς να νοιώθεις ένοχος για τις αμαρτίες σου. Σημαίνει να αποστραφείς την αμαρτία και να ζητήσεις συγχώρεση και δύναμη απ’ τον Θεό.

Η μετάνοια είναι απλώς ένα μέρος του νομίσματος. Ναι, πρέπει να μετανοήσουμε. Αλλά τα Καλά Νέα του Ευαγγελίου είναι ότι ο Θεός θα μας συγχωρέσει όταν μετανοήσουμε και πιστέψουμε ότι ο Χριστός πέθανε στον Σταυρό για να σηκώσει τις αμαρτίες μας. «Το αίμα του Ιησού, του Γιου Του, μας καθαρίζει από κάθε αμαρτία.» (Α Ιωάννη 1:7)

Όταν μετανοήσουμε και δεχτούμε τον Χριστό στη ζωή μας διά της πίστης, ο Θεός μάς συγχωρεί και μας κάνει παιδιά Του. Μας δέχεται όπως είμαστε.

Κατάλαβες την ανάγκη σου για μετάνοια και πίστη στον Χριστό; Μην αφήσεις τον εγωισμό σου να σταθεί εμπόδιο. Ομολόγησε στον Θεό ότι είσαι αμαρτωλός και ότι λυπάσαι γι’ αυτό και ζήτα από τον Χριστό να έρθει στη ζωή σου και να γίνει ο Κύριος και ο Σωτήρας σου.

 

Προσευχόμουν για αρκετά χρόνια για τον αδελφό μου (και για άλλους συγγενείς), για να σωθούν, μα κανένας τους δεν έχει σωθεί μέχρι τώρα! Αξίζει τον κόπο να συνεχίσω να προσεύχομαι γι’ αυτούς;

Ναι! Οι προσευχές σου είναι μια ισχυρή δύναμη για τους συγγενείς σου, αν προσεύχεσαι σύμφωνα με τη σοφία του Λόγου του Θεού. Μα οι περισσότεροι Χριστιανοί δεν γνωρίζουν πώς να προσεύχονται με εξουσία. Ρίχνουν προσευχές προς κάθε κατεύθυνση και ελπίζουν ότι κάτι θα γίνει.

Αυτό ισχύει όταν προσεύχονται γι’ αυτούς που δεν έχουν πιστέψει ακόμη. Δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπεις πιστούς να προσεύχονται για 20, 30, 40 χρόνια χωρίς αποτέλεσμα.

Τι ακριβώς προσεύχονται αυτοί οι άνθρωποι; Συνήθως λένε:

«Θεέ, σε παρακαλώ σώσε τον αδελφό μου. Χρειάζεται σωτηρία.» Μετά μπορεί να πάνε ένα βήμα παραπέρα και να αρχίσουν να δηλώνουν τις αμαρτίες του αδελφού τους. «Κύριε, πάλι μέθυσε ψες και έπρεπε να τον βγάλουμε με εγγύηση από τη φυλακή. Αν δεν τον σώσεις θα μας τρελάνει όλους!»

Αυτό μπορεί να ακούεται αστείο, μα όλοι μας έχουμε πει προσευχές που ακούστηκαν σαν την προσευχή που αναφέραμε πιο πάνω.

Αυτό που δεν έχουμε καταλάβει είναι το ακόλουθο: Δεν υπάρχει τίποτα το λάθος με τον αδελφό σου (ή οποιοδήποτε άλλο άτομο που δεν έχει πιστέψει ακόμη) εκτός από τον διάβολο. Κανένας άνθρωπος που έχει κατανοήσει πραγματικά τη σωτηρία που προσφέρει ο Ιησούς Χριστός δεν θα την απορρίψει με τη θέληση του. Κανένας!

Τότε γιατί υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν σωθεί; Η επιστολή προς Β Κορινθίους μάς λέει τον λόγο: «Ο θεός του κόσμου αυτού, τύφλωσε τους λογισμούς των απίστων, με αποτέλεσμα να μη διαχυθεί μέσα τους ο φωτισμός του Ευαγγελίου, που αποκαλύπτει τη δόξα του Χριστού, ο οποίος είναι εικόνα του Θεού.» (Β Κορινθίους 4:4)

Όταν καταλάβεις ότι ο διάβολος είναι το πραγματικό πρόβλημα, το πρώτο σου βήμα στην προσευχή γίνεται πιο ξεκάθαρο. Πρέπει να απομακρύνεις τον διάβολο από τον δρόμο του αδελφού σου.

Ο Ιησούς είπε ότι δεν μπορεί να μπει κάποιος στο σπίτι ενός δυνατού και να αρπάξει τα πράγματα του, αν προηγουμένως δεν δέσει τον δυνατό (Ματθαίος 12:29). Έτσι δέσε τον.

Πες: «Πονηρό πνεύμα που εργάζεσαι μέσα τη ζωή του αδελφού μου, τυφλώνοντας τον από το Ευαγγέλιο για να τον απομακρύνεις από τη Βασιλεία του Θεού, σε δένω τώρα.

Ανήκω στον Κύριο Ιησού Χριστό. Έχω την εξουσία και τη δικαιοσύνη Του και, στο Όνομα Του, σε διατάζω να σταματήσεις. Αρπάζω τα πράγματα από το σπίτι σου, σύμφωνα με τον Λόγο του Θεού, και μπαίνω μέσα σε αυτό για να ελευθερώσω τον αδελφό μου από τα χέρια σου.»

Τώρα, μπορεί να μη διώξεις ολοκληρωτικά τον διάβολο από αυτήν την κατάσταση, επειδή ο αδελφός σου μπορεί να τον καλέσει πίσω πιο γρήγορα από ό,τι εσύ θα τον διώξεις. Μα μπορείς να δέσεις το πνεύμα και να το κρατήσεις δεμένο.

Το επόμενο βήμα βρίσκεται στο κατά Ματθαίο ευαγγέλιο 9:37-38, όπου ο Ιησούς είπε: «Ο μεν θερισμός είναι πολύς, οι εργάτες όμως είναι λίγοι· παρακαλέστε, λοιπόν, τον Κύριο του θερισμού να αποστείλει εργάτες στον θερισμό Του.»

Είναι ο Λόγος του Θεού που φέρνει την πίστη της σωτηρίας (Ρωμαίους 10:17). Φρόντισε ώστε ο Λόγος του Θεού να μπει μέσα στην καρδιά του αδελφού σου.

«Πώς;», λές. «Δεν θα με ακούσει!» Πιθανόν όχι, μα ο Θεός γνωρίζει ποιο άτομο θα ακούσει, και Αυτός θα στείλει αυτό το άτομο από την άλλη άκρη του κόσμου, αν χρειάζεται, για να μιλήσει στον αδελφό σου.

Προσευχήσου στον Κύριο για τον θερισμό. Πες: «Πατέρα, Σου ζητώ να στείλεις εργάτες στο μονοπάτι του αδελφού μου, εργάτες οι οποίοι είναι εξοπλισμένοι με τον Λόγο του Θεού, την πλήρωση του Αγίου Πνεύματος, τη θεραπεία και την απελευθέρωση. Στείλε εργάτες οι οποίοι μπορούν να επικοινωνήσουν αποδοτικά με τον αδελφό μου ώστε ο Λόγος Σου να αγγίξει την καρδιά του.»

Όταν προσευχηθείς για τον αδελφό σου με αυτό τον τρόπο, από εκείνη τη στιγμή, βάλε την πίστη σου σε δράση με το να του φέρεσαι σαν να έχει σωθεί – όχι σαν κάποιον που δεν αξίζει. Μην τα παρατήσεις.

Ενέργησε με σοφία Θεού! Άρχισε να προσεύχεσαι σύμφωνα με τον Λόγο του Θεού και με πίστη …. και θα δεις τη σωτηρία του Κυρίου!

 

Εργάζομαι σ’ ένα γηροκομείο, και στενοχωριέμαι πολύ όταν βλέπω γέροντες να είναι παραμελημένοι απ’ τους συγγενείς τους. Μερικοί απ’ αυτούς τους ανθρώπους δεν έχουν κανέναν να τους επισκεφτεί ή να τους γράψει ένα γράμμα. Δεν νομίζεις ότι αυτό είναι άδικο;

Ναι, αυτό είναι άδικο. Μερικές φορές αναρωτιέμαι για το πώς νιώθουν αυτοί οι άνθρωποι που αμελούν τους γονείς τους και δεν τους δείχνουν την κατάλληλη φροντίδα και τον πρέποντα σεβασμό.

Η Βίβλος δίνει αρκετή έμφαση στις υποχρεώσεις των γονιών προς τα παιδιά, και των παιδιών προς τους γονείς. Μια από τις Δέκα Εντολές λέει το εξής: «Τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου, για να είσαι μακροχρόνιος επί της γης.» (Έξοδος 20:12)

Αυτό σημαίνει ότι ο Θεός θα μας ευλογήσει όταν τιμάμε τους γονείς μας, και ότι όταν δεν τους τιμάμε, τότε δεν θα έχουμε την ευλογία του Θεού στη ζωή μας. Εάν αγαπάμε τους γονείς μας, τότε θα θέλουμε να κάνουμε το καλύτερο γι’ αυτούς. Με το να τους εγκαταλείπουμε σε μια ζωή μοναξιάς στο γηροκομείο δεν είναι σωστή συμπεριφορά εκ μέρους μας.

Ελπίζω η ερώτηση σου να γίνει αφορμή για πολλούς ανθρώπους να αναρωτηθούν εάν η συμπεριφορά τους απέναντι στους γονείς τους είναι εντάξει και, εάν όχι, να λάβουν τα κατάλληλα διορθωτικά μέτρα, και να αρχίσουν να τιμούν και να σέβονται τους γονείς τους, όπως λέει ο Κύριος μας στον άγιο Του Λόγο!   

Δεν είναι δύσκολο μέσα στις πολυάσχολες ζωές μας να σχεδιάσουμε να κάνουμε κάτι για τους γονείς μας – ακόμη και να τους γράψουμε ένα γράμμα ή να τους τηλεφωνήσουμε. Οι γονείς μας, μας φρόντιζαν όταν ήμασταν παιδιά, και τώρα είναι η ώρα να κάνουμε κάτι γι’ αυτούς - με το να τους βοηθήσουμε, να τους ενθαρρύνουμε, και να τους εκφράσουμε την αγάπη μας.

Επίσης, θα ήθελα να σου υποδείξω ότι ο Θεός σού έχει δώσει μια μοναδική ευκαιρία. Τριγύρω σου καθημερινά βρίσκονται άνθρωποι οι οποίοι είναι μόνοι κι αποθαρρυμένοι. Ενθάρρυνε τους και δείξε τους ότι νοιάζεσαι γι’ αυτούς. Αλλά πιο σημαντικό απ’ αυτό, είναι το, εάν γνωρίζεις τον Χριστό ως προσωπικό σου Σωτήρα, να χρησιμοποιήσεις αυτή την ευκαιρία και να μοιραστείς μαζί τους το μήνυμα του Ευαγγελίου του Ιησού Χριστού.

Ας είναι αυτό μια πρόκληση για σένα, ώστε να μεγαλώσεις ακόμη περισσότερο στη σχέση σου με τον Χριστό και να μοιραστείς την αγάπη και τη χάρη Του μαζί μ’ αυτούς που βλέπεις καθημερινά.

 

Πριν από τρεις μήνες είχα ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα, κι αυτό το δυστύχημα μ’ έχει αφήσει με μια μόνιμη παράλυση για το υπόλοιπο της ζωής μου. Δεν μπορώ να καταλάβω το γιατί ο Θεός άφησε κάτι τέτοιο να συμβεί στη ζωή μου. Φοιτώ σε κολέγιο, κι αυτό το γεγονός έχει καταστρέψει τα μελλοντικά μου σχέδια. Παραδέχομαι ότι είμαι θυμωμένος με τον Θεό, και δεν μπορώ να κάνω αλλιώς, αν και γνωρίζω ότι θα πεις ότι κάτι τέτοιο είναι λανθασμένο.

Έχεις σταματήσεις ποτέ να σκεφτείς το γιατί γλίτωσες από τον θάνατο – όταν τόσοι πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από αυτοκινητιστικά δυστυχήματα; Έχεις ευχαριστήσει τον Θεό που σε κράτησε στη ζωή;

Ο Θεός, αγαπητέ μου φίλε, ουδέποτε είναι το πρόβλημα. Είναι πάντοτε η απάντηση. Δεν είναι ο Θεός που σε σακάτεψε αλλά ο διάβολος. Ο Χριστός είπε στο κατά Ιωάννη ευαγγέλιο τα εξης: «Ο κλέφτης (μιλώντας για τον διάβολο) δεν έρχεται παρά για να κλέψει, να σκοτώσει και να καταστρέψει. Εγώ ήρθα στον κόσμο για να έχετε ζωή κι αυτή σε αφθονία.» (Ιωάννης 10:10)

Ό,τι έρχεται στη ζωή μας δεν είναι πάντοτε απ΄τον Θεό! Ό,τι έρχεται στη ζωή μας για να κλέψει, να σκοτώσει και να καταστρέψει είναι από τον διάβολο, τον εχθρό της ψυχής μας. Το πρόβλημα σου δεν είναι ο Θεός αλλά ο διάβολος.

Η Αγία Γραφή λέει: «Υποταχθείτε, λοιπόν, στον Θεό· αντισταθείτε στον διάβολο, και θα φύγει από σας.»

Αγαπητέ μου, είναι ευθύνη δική μας να υποταχθούμε στον Θεό – και τον άγιο Του Λόγο – και έτσι να μπορέσουμε να αντισταθούμε με επιτυχία στον διάβολο και τις επιβουλές του ενάντια σε μας και την οικογένεια μας.

Πρέπει να ζούμε καθημερινά σε υπακοή στον Θεό Πατέρα μας, να περπατάμε με αγάπη και συγχωρητικότητα προς όλο τον κόσμο και έτσι να είμαστε συνεχώς κάτω από τη σκέπη και προστασία του Κυρίου μας. (βλέπε τους Ψαλμούς 91 και 121)

Μην αφήσεις τον διάβολο να σε ξεγελάσει και να έχεις πικρίες προς τον Θεό Πατέρα σου. Έχε εμπιστοσύνη στην αγάπη του Θεού για σένα. Ο Θεός σε αγαπάει περισσότερο απ΄ ό,τι εσύ μπορείς να φανταστείς. Σε αγαπά χιλιάδες φορες περισσότερο απ’ ό,τι σε αγαπάνε οι γονείς σου. (βλέπε Ψαλμοί 27:10)

Μελέτησε τον Λόγο του Θεού και βρες τις υποσχέσεις Του για θεραπεία. Μελέτησε τες, διάβασε τες, διαλογίσου τες και δώσε χρόνο στον Θεό να τις ζωοποιήσει μέσα σου. Τότε θα δεις το θαύμα του Θεού επάνω στο σώμα σου και ο Κύριος μας, που σε αγαπά, θα αποκαταστήσει πλήρως την υγεία σου!

Λέει ο Κύριος μας: «Εγώ είμαι ο Κύριος που σε θεραπεύει.» (Έξοδος 15:26) και «Αν μπορείς να πιστέψεις, ΤΑ ΠΑΝΤΑ είναι δυνατά σ' αυτόν που πιστεύει.» (Μάρκος 9:23)

 

Ο σύζυγος μου κι εγώ είμαστε παντρεμένοι εδώ και είκοσι χρόνια, αλλά δεν αισθανόμαστε πλέον τίποτα ο ένας για τον άλλο. Απλώς ζούμε στο ίδιο σπίτι. Μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό το πρόβλημα;

Ο σκοπός του Θεού για τον γάμο είναι ο γάμος να είναι μια σχέση αγάπης, χαράς κι αλληλοϋποστήριξης, κι αυτό ισχύει και για τον γάμο σας. Γνωρίζω ότι πολύ συχνά είναι δύσκολο να διορθώσεις έναν γάμο ο οποίος έχει σχεδόν διαλυθεί – αλλά ο Θεός μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε κάτι τέτοιο, και προσεύχομαι να έχετε το κουράγιο και την υπομονή να ξανακτίσετε τη σχέση σας.

Μια «λύση» είναι να αφήσετε τα πράγματα να συνεχίσουν όπως είναι. Πιστεύω, τώρα είναι η στιγμή για να αποφασίσετε να κάνετε οτιδήποτε χρειάζεται για να ενισχύσετε τον γάμο σας.  

Τι μπορείτε να κάνετε; Πρώτο, εύχομαι εσύ κι ο σύζυγος σου να μπορείτε να συνειδητοποιήσετε, με ειλικρίνεια, ότι ο γάμος σας χρειάζεται να διορθωθεί. Δεν είναι εύκολο να επαναφέρεις την επικοινωνία όταν απουσίαζε για τόσο καιρό, αλλά βάλτε ως στόχο σας το να είστε ειλικρινείς ο ένας με τον άλλο – όχι με θυμό, αλλά μ’ ένα πνεύμα ειλικρινούς αναζήτησης.

Αλλά κι αν ακόμη ο σύζυγος σου δεν φαίνεται πρόθυμος να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, πάρε την απόφαση μέσα στην καρδιά σου ότι θα κάνεις το καλύτερο, άσχετα από το τι μπορεί να είναι η αρχική του αντίδραση.

Ένας επιτυχημένος γάμος συμπεριλαμβάνει τρία πρόσωπα: Εσένα, τον σύζυγο σου, και τον Θεό. Άσε τον Χριστό να είναι το θεμέλιο της ζωής και του γάμου σου. Ο Χριστός μπορεί να σου δώσει μια νέα κατανόηση τού τι σημαίνει να αγαπάς τον άλλο. Καθώς θα αρχίσεις να καταλαβαίνεις, μέσα από τη Βίβλο, το πόσο πολύ σε αγαπάει ο Θεός, τότε θα αρχίσεις να καταλαβαίνεις και το πώς πρέπει να αγαπάμε ο ένας τον άλλο – συστηματικά και χωρίς εγωισμό.

Υπάρχουν κι άλλα τα οποία θα μπορούσα να γράψω, αλλά άφησε με να κλείσω με αυτή την απλή εισήγηση: Ξόδεψε χρόνο στα μικρά πράγματα της ζωής τα οποία λένε στο άλλο άτομο ότι νοιάζεσαι γι’ αυτό. Μάθε να επαινείς αντί να κατακρίνεις. Κι οι δυο σας χρειάζεται να μάθετε να επικοινωνείτε και να κάνετε τα ωραία πράγματα τα οποία κάνατε μαζί στο παρελθόν.

Προσπαθήστε να βελτιώσετε τις σχέσεις σας. Δείξε στον σύζυγο σου ότι είσαι πρόθυμη να εκπληρώσεις τις ανάγκες κι επιθυμίες του, και πιστεύω ότι θα τον δεις να αλλάζει κι αυτός καθώς περνάει ο χρόνος. 

 

Όλοι οι φίλοι μου νομίζουν ότι είμαι ένα άτομο γεμάτο χαρά, αλλά μέσα μου γνωρίζω ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Νιώθω πραγματικά κενός μέσα μου, και δεν γνωρίζω ποια είναι η λύση. Μήπως γνωρίζεις εσύ;

Πώς νομίζεις ότι δημιουργήθηκε αυτό το κενό μέσα σου; Η Βίβλος, μάς λέει ότι αυτό το συναίσθημα προήλθε λόγω της απομάκρυνσης μας από τον Θεό. Βλέπεις, δημιουργήθηκες για να έχεις κοινωνία με τον Θεό, και για να Τον έχεις στο κέντρο της ζωής σου.

Αυτό ισχύει για όλους μας. Αλλά όταν αφήνουμε τον Θεό έξω από τη ζωή μας, τότε μέσα μας μένει ένα κενό το οποίο τίποτα δεν μπορεί να γεμίσει. Άσχετα από το πόσο πολύ προσπαθούμε ή από το τι μέσα χρησιμοποιούμε – υλικά αγαθά, χρήματα, ηδονή, ναρκωτικά ή οτιδήποτε άλλο – το κενό εξακολουθεί να παραμένει μέσα μας.

Υπάρχει μόνο μια μόνιμη λύση σ’ αυτό το πρόβλημα. Εάν αυτό το κενό βρίσκεται μέσα στην καρδιά μας λόγω του ότι αφήσαμε τον Θεό έξω από τη ζωή μας, τότε η μόνη λύση είναι να Τον αφήσουμε να έρθει πίσω στη ζωή μας και να πάρει τη θέση που Του αξίζει.

Είναι δυνατό αυτό; Ναι, και βέβαια είναι, και το έχω δει να συμβαίνει σε αμέτρητους ανθρώπους, άσχετα από τον τρόπο που μεγάλωσαν. Το έχω ζήσει μέσα στη δική μου ζωή.

Χωρίς τον Χριστό, η Βίβλος μας λέει ότι είμαστε «βασανισμένοι  και σκορπισμένοι σαν πρόβατα που δεν έχουν ποιμένα» (Ματθαίος 9:36). Αλλά ο Θεός μάς αγαπάει, κι ένας λόγος για τον οποίο επέτρεψε αυτό το συναίσθημα ‘το να νιώθεις άδειος’ μέσα στην καρδιά σου είναι διότι σε αγαπά και θέλει να Τον εκζητήσεις. Θέλει να έρθει μέσα στη ζωή σου και να κατοικήσει εκεί.

Ο Ιησούς λέει σε σένα σήμερα: «Να, στέκομαι στη θύρα και κρούω, αν κάποιος ακούσει τη φωνή Μου, κι ανοίξει τη θύρα, θα μπω μέσα σ’ αυτόν, και θα δειπνήσω μαζί του κι αυτός μαζί Μου.» (Αποκάλυψη 3:20)

Ο Χριστός στέκεται έξω από την πόρτα της καρδιάς σου, ζητώντας να μπει μέσα, και υπόσχεται ότι θα μπει μέσα στη ζωή σου και θα έχει κοινωνία μαζί σου, εάν ανοίξεις την καρδιά σου σ’ Αυτόν.

Πώς μπορείς να το κάνεις αυτό; Φαντάσου ότι κάποιος σου προσφέρει ένα υπέροχο δώρο. Αυτό το άτομο έχει πληρώσει γι’ αυτό το δώρο – το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να το λάβεις. Ο Χριστός έχει ήδη πληρώσει το τίμημα για τη σωτηρία σου – με το τίμιο αίμα Του επάνω στον Σταυρό. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να στραφείς με πίστη και να δεχτείς τη θυσία Του.

Τότε θα γνωρίσεις την ειρήνη του Χριστού μέσα στην καρδιά σου!

 

Εξωτερικά μιλώντας υποθέτω ότι είμαι ένα καλό άτομο, αλλά θα πέθαινα από ντροπή εάν κάποιος μπορούσε να διαβάσει τις σκέψεις μου. Παραδέχομαι ότι σκέφτομαι αρνητικά πράγματα για τους άλλους συνανθρώπους μου – όπως θυμό, αντιπάθεια κτλ. Δεν μου αρέσει αυτό αλλά δεν μπορώ να το ελέγξω. Έχεις καμιά απάντηση γι’ αυτό ή είναι, μήπως, όλοι έτσι μέσα τους;

Όλοι μας έχουμε νιώσει όπως εσένα κατά διαστήματα. Οι σκέψεις μας είναι μια ένδειξη του ποιοι είμαστε πραγματικά. Όταν αντιμετωπίζουμε τις σκέψεις και τα κίνητρα μας με ειλικρίνεια, τότε παραδεχόμαστε ότι δεν είμαστε τόσο καλοί όσο πιστεύουν οι άλλοι άνθρωποι ότι είμαστε.

Μια από τις μεγαλύτερες αλήθειες της Βίβλου είναι το ότι ο Θεός θέλει να μας αλλάξει – όχι μόνο τις πράξεις μας, αλλά και τις πιο βαθιές μας σκέψεις. Ένας λόγος είναι ο εξής: Γνωρίζει ότι όταν κάνουμε κάτι το λανθασμένο, είναι διότι έχουμε επιτρέψει σε λανθασμένες σκέψεις να μας ελέγξουν.

Ο Ιησούς είπε: «Επειδή, από το περίσσευμα της καρδιάς μιλάει το στόμα. Ο καλός άνθρωπος βγάζει τα καλά από τον καλό θησαυρό της καρδιάς, και ο πονηρός άνθρωπος βγάζει τα πονηρά από τον πονηρό θησαυρό.» (Ματθαίος 12:34-35)

Ο Θεός μπορεί να μας αλλάξει – εσωτερικά κι εξωτερικά – εάν στρέψουμε τις ζωές μας προς το Χριστό και Του επιτρέψουμε να εργαστεί μέσα στις καρδιές μας.

Άρχισε με το να δώσεις τη ζωή σου στον Ιησού Χριστό και να Του ζητήσεις να έρθει μέσα στην καρδιά και στο μυαλό σου. Μετά μάθε να περπατάς καθημερινά με Αυτόν – μελετώντας τον Λόγο Του και επικοινωνώντας μαζί Του διά της προσευχής.

Έχεις δει ποτέ ένα κουβά γεμάτο από στάσιμο, μολυσμένο νερό; Η μόνη λύση είναι να αδειάσεις τον κουβά και να τον καθαρίσεις – και μετά να τον γεμίσεις με καθαρό νερό. Αυτό θα κάνει κι ο Χριστός εάν δώσουμε τη ζωή μας σ’ Αυτόν κι αφήσουμε τον Λόγο Του, τη Βίβλο, να γεμίσει τις καρδιές μας.

«Και μη συμμορφώνεστε με τούτο τον αιώνα, αλλά μεταμορφώνεστε δια μέσου της ανακαίνισης του νου σας, ώστε να δοκιμάζετε τι είναι το θέλημα του Θεού, το αγαθό και ευάρεστο και τέλειο.» (Ρωμαίους 12:2)

 

Πώς δικαιολογείς το γεγονός ότι σε μερικά μέρη του κόσμου άνθρωποι οι οποίοι ισχυρίζονται ότι είναι Χριστιανοί πολεμούν κι αντιμάχονται αναμεταξύ τους συνεχώς;

Υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα μέσα στην ανθρώπινη ιστορία όπου άνθρωποι οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι είναι Χριστιανοί ενεργούσαν μ’ έναν τρόπο αντίθετο με το τι δίδαξε ο Ιησούς.

Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι η λέξη «Χριστιανός» έχει χάσει πολύ από το αρχικό της νόημα. Σήμερα αυτή η λέξη δεν αναφέρεται πάντοτε σ’ ένα πιστό ακόλουθο του Ιησού Χριστού, αλλά απλά σε κάποιο άτομο ή ομάδα που ισχυρίζεται ότι είναι Χριστιανός ή έχει κάποια Χριστιανική κληρονομιά.

Πρέπει να θυμηθούμε την προειδοποίηση του Ιησού: «Δεν μπορεί ένα καλό δέντρο να κάνει κακούς καρπούς ούτε ένα σαπρό δέντρο να κάνει καλούς καρπούς…Δεν θα μπει μέσα στη Βασιλεία των Ουρανών καθένας που λέει σε Μένα: Κύριε, Κύριε, αλλ’ αυτός που πράττει το θέλημα του Πατέρα Μου, ο Οποίος είναι στους Ουρανούς.» (Ματθαίος 7:18,21)

Τι σημαίνει το να είσαι Χριστιανός; Η πρώτη αναφορά της λέξης «Χριστιανός» μέσα στη Βίβλο αναφέρεται στις Πράξεις των Αποστόλων 11:26, όπου λέει: «Και πρώτα στην Αντιόχεια οι μαθητές ονομάστηκαν Χριστιανοί.»

Η λέξη σήμαινε «αυτός που ακολουθεί τον Χριστό», και θα προσέξεις ότι η Βίβλος αναφέρεται σ’ αυτούς που ήταν μαθητές, ή πιστοί ακόλουθοι του Χριστού.

Ο Ιησούς είπε: «Αν εσείς μείνετε στο δικό Μου Λόγο, είστε αληθινά μαθητές Μου.» (Ιωάννης 8:31) Με άλλα λόγια, Χριστιανός είναι κάποιος ο οποίος έχει δεχτεί τον Ιησού Χριστό ως τον Σωτήρα και Κύριο του, και ακολουθεί Αυτόν και τις διδαχές Του ενεργά στην καθημερινή ζωή του.

Να μην αποσπάται η προσοχή σου από ανθρώπους οι οποίοι μπορεί να ισχυρίζονται ότι είναι Χριστιανοί αλλά δεν ακολουθούν τον Χριστό όπως θα έπρεπε. Αντί γι’ αυτό, βάλε ως στόχο σου το να ακολουθείς τον Χριστό προσωπικά, κι ατένιζε σ’ Αυτόν καθημερινά. Ο Ιησούς είναι άξιος της εμπιστοσύνης και της πίστης σου.

 

Συμφωνώ ότι ο Χριστιανισμός έχει κάποιες καλές διδασκαλίες, αλλά νομίζω ότι πρέπει να κοιτάξουμε σε όλες τις θρησκείες του κόσμου και να πάρουμε το καλύτερο από την καθεμιά. Τι νομίζεις γι’ αυτή την εισήγηση; Τι λέει η Βίβλος γι’ αυτό;

Υποψιάζουμε ότι πολλοί άνθρωποι θα συμφωνήσουν με την εισήγηση σου – παρόλο που λίγοι άνθρωποι θα το κάνουν αυτό πράξη. Εάν το κάνουν τότε θα ανακαλύψουν ότι πολλά απ’ αυτά που λένε οι διάφορες θρησκείες δεν συμφωνούν καθόλου μεταξύ τους και είναι εντελώς αδύνατον να διαμορφώσεις κάτι το λογικό απ’ όλες αυτές τις θρησκείες.

Υπάρχουν δυο βασικά προβλήματα με το σχέδιο σου. Πρώτο, πώς θα καταλάβεις ότι αυτό που παίρνεις από κάθε θρησκεία είναι πράγματι η αλήθεια εάν δεν έχεις κάτι το σταθερό να το συγκρίνεις; Μπορείς να διαλέξεις κάτι το λάθος όπως μπορεί να διαλέξεις κάτι το σωστό.

Υπάρχει κάτι πιο σημαντικό εδώ που πρέπει να τονίσουμε. Υπάρχουν πολλές θρησκείες στον κόσμο που διαμορφώθηκαν από το τι πίστευε ο καθένας για τον Θεό. Αλλά ο Χριστιανισμός κάνει μία μοναδική υποστήριξη.

Οι Χριστιανοί υποστηρίζουν ότι δεν χρειάζεται να προσπαθούμε να φανταστούμε πώς ή τι είναι ο Θεός, αλλά μπορούμε να Τον γνωρίσουμε προσωπικά. Γιατί αυτό είναι δυνατό; Είναι δυνατό διότι ο Θεός κατέβηκε στη γη σε ανθρώπινη μορφή, στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού, πριν 2000 χιλιάδες χρόνια.

Θέλεις να γνωρίσεις πώς είναι ο Θεός; Τότε κοίταξε τον Χριστό. «Κανένας δεν είδε τον Θεό παρά μόνο ο Γιος που είναι στον κόλπο του Πατέρα, Αυτός Τον φανέρωσε.» (Ιωάννης 1:18)

Εάν αυτό είναι αλήθεια – και είναι – τότε δεν χρειάζεται να κοιτάξεις τις διάφορες θρησκείες του κόσμου για να βρεις την αλήθεια, διότι ο Χριστός «είναι η Οδός, η Αλήθεια και η Ζωή» (Ιωάννης 14:6).

Ο Θεός δεν είναι κάτι που μπορεί να το εξετάσεις και να το αναλύσεις όπως κάνεις με μια πεταλούδα ή με μια χημική ουσία. Είναι ο Πατέρας μας που μας δημιούργησε και μας αγαπά. Αφιέρωσε τη ζωή σου στον Ιησού Χριστό και όχι μόνο θα γνωρίσεις την αλήθεια για τον Θεό αλλά θα Τον γνωρίσεις και προσωπικά.

 

Έχω ακούσει από ανθρώπους ότι έχουν ειρήνη μέσα τους και αυτό είναι που θέλω κι εγώ. Ακόμη πάω και εκκλησία μερικές φορές αλλά σαν να μη γίνεται τίποτε. Είναι δυνατό να αποκτήσω αυτή την εσωτερική ειρήνη;

Βέβαια, είναι δυνατό να έχεις ειρήνη μέσα στην καρδιά σου. Ο Χριστός υποσχέθηκε στους μαθητές Του: «Ειρήνη αφήνω σε σας, την ειρήνη Μου δίνω σε σας, όχι καθώς ο κόσμος δίνει, δίνω σε σας. Ας μη ταράσσεται η καρδιά σας, μηδέ ας δειλιά.» (Ιωάννης 14:27).

Πώς έρχεται η ειρήνη του Χριστού μέσα μας; Όταν Τον δεχτούμε μέσα στην καρδιά μας ως Κύριο και Σωτήρα της ζωής μας. Ο Χριστός, μας δίνει την ειρήνη Του σε τρεις τομείς όταν ανοίξουμε την καρδιά μας και βάλουμε την εμπιστοσύνη μας σ’ Αυτόν.

Πρώτα, υπάρχει η ειρήνη της συγχώρεσης. Όλοι έχουμε αμαρτήσει ενώπιον του Θεού και παρόλο που προσπαθούμε να το κρύψουμε, νιώθουμε ένοχοι και ξέρουμε ότι αξίζουμε την κρίση του Θεού. Αλλά ο Χριστός ήρθε για να μας δώσει ειρήνη. «Αφού δικαιωθήκαμε, λοιπόν, διαμέσου της πίστης έχουμε ειρήνη με το Θεό δια του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας.» (Ρωμαίους 5:1)

Δεύτερο, υπάρχει ειρήνη στην παρουσία του Χριστού. Όταν έρθουμε στον Χριστό, το Άγιο Πνεύμα έρχεται να κατοικήσει μέσα μας. Για σκέψου το! Ο ίδιος ο Θεός έρχεται να κατοικήσει μέσα μας! Ακόμη και όταν δεν νιώθουμε την παρουσία Του μέσα μας Αυτός είναι εκεί, και το γνωρίζουμε αυτό διότι το λέει ο Λόγος του Θεού.

Ο Ιησούς υποσχέθηκε: «Ιδού, εγώ θα είμαι μαζί σας όλες τις μέρες, μέχρι της συντέλειας του αιώνα.» (Ματθαίος 28:20)

Τρίτο, υπάρχει η ειρήνη της δύναμης του Θεού. Δεν μπορούμε από μόνοι μας να ζήσουμε όπως μας θέλει ο Θεός αλλά ο Θεός μας βοηθά όταν στραφούμε σ’ Αυτόν για δύναμη. Ο απόστολος Παύλος γνώριζε για τη δύναμη του Θεού όταν έγραφε: «Τα πάντα δύναμαι διά του ενδυναμούντος με Χριστού.» (Φιλιππησίους 4:13)

Πώς μπορείς να γευτείς την ειρήνη του Θεού; Με το να ανοίξεις την καρδιά σου στον Χριστό, δια της πίστης, και με το να Τον αφήσεις να είναι ο Κύριος σου και ο Σωτήρας σου. Όταν κάνεις αυτό το σημαντικό βήμα και μάθεις να εμπιστεύεσαι τον Λόγο Του, τη Βίβλο, καθημερινά, τότε θα γνωρίσεις τη χαρά της ειρήνης Του.

 

Με έχουν κακομεταχειριστεί πολύ άσχημα. Πώς μπορώ να συγχωρέσω αυτά τα άτομα;

Εάν είσαι Χριστιανός, τότε η αγάπη του Θεού έχει εκχυθεί μέσα στην καρδιά σου (Ρωμαίους 5:5). Η αγάπη του Θεού συγχωρεί. Όταν υπάρχει η αγάπη του Θεού, τότε υπάρχει και η συγχώρεση, διότι αυτά τα δυο είναι αλληλένδετα.

Βλέπεις, η θεία αγάπη πρέπει να γίνει πράξη πριν να φέρει κάποιο αποτέλεσμα. Ένας τρόπος για να εξασκήσεις την αγάπη του Θεού είναι με το να συγχωρείς. Η αγάπη στην πράξη όχι μόνο φέρνει αποτελέσματα, αλλά φέρνει και μεγάλη ανταπόδοση – όχι μόνο σ’ αυτή τη ζωή, αλλά και στην επόμενη (Α Τιμόθεος 4:8).

Η επιστολή προς Εφεσίους 4:32 λέει: «Γίνεστε δε, ο ένας στον άλλον, χρήσιμοι, εύσπλαχνοι, συγχωρώντας ο ένας τον άλλον, όπως και ο Θεός συγχώρησε εσάς διαμέσου του Χριστού.» Εφόσον η αγάπη του Θεού είναι αγαθή και εύσπλαχνη, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να συγχωρεί.

Η Βίβλος μάς λέει να είμαστε χρήσιμοι ο ένας προς τον άλλο. Αλλά πολλοί πιστοί αφήνουν τη σάρκα και το μη ανανεωμένο μυαλό τους να τους κυριαρχούν, αντί να αφήνουν την αγάπη του Θεού να τους συνδέει (Β Κορινθίους 5:14).

Μερικές φορές νομίζω ότι οι άνθρωποι ερμηνεύουν το Εφεσίους 4:32 ώστε να σημαίνει ότι συγχωρούμε μόνο αυτούς που είναι χρήσιμοι σε μας. Με άλλα λόγια, εάν κάποιος είναι χρήσιμος κι εύσπλαχνος προς εμάς, τότε πρέπει κι εμείς να είμαστε χρήσιμοι κι εύσπλαχνοι προς αυτόν.

Ο τρόπος με τον οποίο ερμηνεύουν αυτό το εδάφιο είναι ότι, εάν κάποιος μάς έχει αδικήσει κι έχει πει άσχημα πράγματα για μας, τότε θα πρέπει κι εμείς να κάνουμε το ίδιο. Δεν είναι αυτό που διδάσκει η Βίβλος.

Το εδάφιο δεν λέει: «Να συγχωρείτε ο ένας τον άλλο στα μικρά παραπτώματα. Όταν κάποιος σε έχει αδικήσει, τότε είναι εντάξει να μην τον συγχωρείς.» Δεν είναι αυτό που λέει το εδάφιο, αλλά πολλές φορές, αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο το ερμηνεύουν πολλοί άνθρωποι.

Η σάρκα σου δεν θέλει να είναι χρήσιμη προς τους άλλους, ιδιαίτερα όταν αυτοί σε έχουν κακομεταχειριστεί. Η σάρκα σου θέλει ανταπόδοση. Εσύ πρέπει να κρατήσεις τη σάρκα σου υπό έλεγχο, διαφορετικά θα έχεις πολλά προβλήματα. Εάν η σάρκα σου σε κυριαρχήσει, τότε δεν θα μπορείς να περπατάς σύμφωνα με την αγάπη του Θεού. Κι αν δεν περπατάς σύμφωνα με την αγάπη, τότε η πίστη σου δεν θα έχει καμιά ισχύ (Γαλάτες 5:6).

Πολλοί Χριστιανοί επιτρέπουν στη σάρκα τους να τους κυριαρχεί και να τους κυριεύει. Μετά αναρωτιώνται γιατί δεν μπορούν να λάβουν το καλύτερο που έχει γι’ αυτούς ο Θεός στη ζωή τους. Είναι εντελώς αδύνατον να περπατάς σύμφωνα με την αγάπη του Θεού εάν επιτρέπεις στη σάρκα σου να σε κυριεύει.

Εάν πρόκειται να υπακούσουμε στο τι λέει η Βίβλος, τότε θα πρέπει ν’ αφήσουμε τον εσωτερικό μας άνθρωπο να μας κυριεύσει ώστε να μπορούμε να είμαστε «χρήσιμοι, εύσπλαχνοι, συγχωρώντας ο ένας τον άλλον». Σαν Χριστιανοί, πρέπει να «ντυθούμε» τον Χριστό όσον αφορά τον εξωτερικό μας άνθρωπο (Ρωμαίους 13:14).

Αυτό δεν συμβαίνει αυτόματα. Είναι μόνο όταν «ντυθούμε» τον Χριστό και δεν αφήσουμε τόπο στη σάρκα για να δράσει, που θα μπορέσουμε να συγχωρήσουμε ο ένας τον άλλο, όπως κι ο Θεός μάς συγχώρεσε μέσω του Χριστού.

Είναι πολύ σημαντικό να θυμάσαι ότι η συγχώρεση δεν είναι ένα συναίσθημα. Συγχωρούμε μέσω της πίστης. Όποιο κι αν είναι το άτομο ή η περίσταση που δημιούργησε αυτή τη μη συγχωρητικότητα, απλώς διακήρυξε ενώπιον του Θεού ότι απ’ αυτή τη στιγμή, συγχωρείς και ότι θα συνεχίσεις να ζεις τη ζωή σου σαν να μη συνέβηκε αυτό το παράπτωμα.

Όταν κάποια σκέψη μη συγχωρητικότητας ανεβαίνει μέσα στην καρδιά σου, ή όταν μπαίνεις στον πειρασμό να ενεργήσεις μ’ έναν μη συγχωρητικό τρόπο, θύμησε τον εαυτό σου: «Όχι, έχω συγχωρέσει αυτό το άτομο. Περπατώ με αγάπη και συγχωρητικότητα.»

Μπορεί να μη νιώθεις διαφορετικά γι’ αυτό το άτομο για αρκετό καιρό, αλλά αυτά τα συναισθήματα δεν έχουν καμιά σχέση με το αν έχεις συγχωρέσει ή όχι αυτό το άτομο. Σαν μέτρο σύγκρισης, πολλοί πιστοί πιστεύουν ότι θεραπεύτηκαν, πριν να νιώσουν θεραπευμένοι.

Ζούμε μέσω της πίστης, όχι μέσω των συναισθημάτων μας. Εάν συνεχίσεις να ενεργείς πάνω στην απόφαση σου να συγχωρέσεις, τότε ο Θεός θ’ αλλάξει τα συναισθήματα που έχεις προς το άτομο που σε κακομεταχειρίστηκε.

Όταν έχεις ερωτήσεις, η Βίβλος έχει τις απαντήσεις.

Κ. Χ.

 

Δεν έχω κανένα πρόβλημα να νιώθω κοντά στον Θεό όταν όλα πηγαίνουν εντάξει στη ζωή μου, αλλά όταν περνάω μέσα από δύσκολες καταστάσεις ο Θεός φαίνεται να είναι μακριά. Μήπως αυτό συμβαίνει και σε άλλους Χριστιανούς;

Ναι, αυτό συμβαίνει και σε άλλους – ως γεγονός είμαι σχεδόν σίγουρος ότι όλοι οι πιστοί το έχουν ζήσει κάποτε στη ζωή τους. Ο Θεός, όμως, δεν αλλάζει – είναι ο Ίδιος – άσχετα αν αλλάζουν οι περιστάσεις γύρω μας, και πρέπει να μάθουμε να Τον εμπιστευόμαστε σε κάθε κατάσταση.

Θυμάσαι το περιστατικό στη ζωή του Ιησού όταν Αυτός έμεινε πίσω για να προσευχηθεί, ενώ οι μαθητές Του μπήκαν μέσα σε μια βάρκα για να διασχίσουν τη θάλασσα της Γαλιλαίας; Καθώς κωπηλατούσαν, μια καταιγίδα ξέσπασε, κι αυτοί φοβήθηκαν. Ξαφνικά ο Ιησούς ήρθε σ’ αυτούς, περπατώντας θαυματουργικά επάνω στο νερό.

Μετά διαβάζουμε ότι ο Πέτρος, έχοντας πίστη κι εμπιστευόμενος τα λόγια του Ιησού, «...κατέβηκε από το πλοίο, περπάτησε επάνω στα νερά, για νάρθει στον Ιησού. Βλέποντας, όμως, τον άνεμο δυνατό, φοβήθηκε, και καθώς άρχισε να καταποντίζεται, έκραξε, λέγοντας: Κύριε, σώσε με» (Ματθαίος 14:29-30).

Ο Πέτρος ήταν εντάξει ενόσω κρατούσε τα μάτια του επάνω στον Χριστό, αλλά όταν έστρεψε το βλέμμα του αλλού κι επικεντρώθηκε επάνω στην καταιγίδα, τότε είχε πρόβλημα.
Πολύ συχνά είμαστε όπως τον Πέτρο.

Ενόσω τα πράγματα πάνε εντάξει στη ζωή μας δεν έχουμε πρόβλημα, αλλά όταν έρχονται οι καταιγίδες στρέφουμε το βλέμμα μας μακριά από τον Θεό και γεμίζουμε με αμφιβολίες και φόβους. Πρόσεξε, όμως, ότι ο Πέτρος ήξερε τι να κάνει όταν απέτυχε – στράφηκε πίσω στον Χριστό κι άρχισε να Τον εμπιστεύεται ξανά.

Χρειάζεσαι τον Χριστό καθημερινά, και σε κάθε σου περίσταση. Μπορείς να Τον εμπιστευτείς, άσχετα από το τι συμβαίνει στη ζωή σου. Αυτός είναι ο Θεός, και θα μας ενισχύσει και θα μας δώσει τη νίκη σε κάθε μάχη, όταν χρησιμοποιούμε τα πνευματικά όπλα που μας έδωσε: το Όνομα Του, τον Λόγο Του, το Αίμα Του και το Πνεύμα Του το Άγιο.

Όπως ένα παιδί που στρέφεται στον πατέρα του όταν φοβάται, έτσι κι εμείς χρειάζεται να στραφούμε στον Χριστό όταν περνάμε μέσα από δυσκολίες.

Μπορούμε να εμπιστευτούμε τον Θεό – κι αυτό είναι βασικό. Εάν μπορείς να εμπιστευτείς τον Χριστό για την αιώνια σωτηρία σου, τότε δεν μπορείς να Τον εμπιστευτείς μέσα στο μέσο των προβλημάτων της ζωής σου; Φυσικά και μπορείς!

«Τι θα πούμε, λοιπόν, απέναντι σ’ αυτά; Αν ο Θεός είναι μαζί μας, ποιος θα είναι εναντίον μας; Επειδή, αυτός, που τον ίδιο Του τον Γιο δεν λυπήθηκε, αλλά Τον παρέδωσε για χάρη όλων μας, πώς και μαζί μ’ Αυτόν δεν θα μας χαρίσει τα πάντα;» (Ρωμαίους 8:31-32).

Εμπιστεύσου τον Θεό, καθώς και τις υποσχέσεις του Λόγου Του, διότι Αυτός είναι άξιος της εμπιστοσύνης σου.

 

Έχει αρκετό καιρό που προσεύχομαι για τη θεραπεία μου αλλά ακόμη τίποτε. Τι συμβαίνει; Τι κάνω λάθος; Μήπως ο Θεός δεν θέλει να μου δώσει τη θεραπεία μου, για κάποιο λόγο;

Ο Θεός ουδέποτε κατακρατεί τις ευλογίες Του από μας. Το θέλημα Του για όλους μας είναι να είμαστε υγιείς διότι ο Ιησούς Χριστός «τις ασθένειες μας έλαβε και τις αρρώστιες μας εβάστασε» (Ματθαίος 8:17). Γι’ αυτό η θεραπεία είναι για σένα, όπως και η σωτηρία.

Όταν αποτύχουμε να λάβουμε κάτι που ο Θεός ήδη υποσχέθηκε μέσα στον άγιο Του Λόγο, τότε πρέπει να καταλάβουμε ότι το πρόβλημα είναι πάντοτε μαζί μας και ποτέ με τον Θεό. Υπάρχουν, όμως, κάποια πράγματα που πιθανόν να σε εμποδίζουν από του να λάβεις απ’ τον Θεό τη θεραπεία σου:

 

Εμπόδιο #1: Να μην περπατάς με αγάπη

Το Γαλάτες 5:6 μας λέει ότι η πίστη εργάζεται διά της αγάπης. Γι’ αυτό εάν πραγματικά θέλεις η πίστη σου να υπερισχύσει επάνω στην αρρώστια, πρέπει να περπατάς με αγάπη στη ζωή σου.

Διάβασε το Α Κορινθίους 13:4-8 και δες πώς λειτουργεί η αγάπη του Θεού. Η αγάπη δεν είναι απλά ένα συναίσθημα, είναι τρόπος ζωής και συμπεριφοράς.

Γι’ αυτό άρχισε να ενεργείς με αγάπη και θα δεις ότι η θεραπεία σου θα ακολουθήσει!

 

Εμπόδιο #2: Απιστία

Στον Μάρκο 11:24 ο Ιησούς μάς λέει τι χρειάζεται από μας για να λάβουμε απ’ τον Θεό. Ο Ιησούς είπε: «Όλα όσα ζητάτε, καθώς προσεύχεστε, πιστεύετε ότι τα παίρνετε, και θα γίνει σε σας.»

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι διαθετειμένοι να πιστέψουν ότι έλαβαν τη θεραπεία τους μονάχα όταν δουν ή νιώσουν κάποια αλλαγή στο σώμα τους.

Όμως, σύμφωνα με την Αγία Γραφή πρέπει να πιστέψεις ότι έλαβες τη θεραπεία σου την ίδια ώρα που προσεύχεσαι, και μετά η θεραπεία θα φανερωθεί στο σώμα σου.

 

Εμπόδιο #3: Αμαρτία

Στο εδάφιο Α Ιωάννη 3:22 λέει ότι λαμβάνουμε ό,τι ζητήσουμε απ’ τον Θεό διότι κάνουμε τα αρεστά ενώπιον Του. Ζώντας μακριά από την αμαρτία, μας κάνει να έχουμε παρρησία και σιγουριά μέσα στην καρδιά μας ότι οι υποσχέσεις Του θα πραγματοποιηθούν στη ζωή μας. Και σιγουριά και εμπιστοσύνη στον Θεό είναι απόλυτα και αναγκαία συστατικά στη λειτουργία της πίστης μας.

 

Εμπόδιο #4: Ασυγχωρητικότητα

Πιθανόν αυτό να είναι και το κυριότερο εμπόδιο στη θεραπεία μας. Γι’ αυτό και ο Ιησούς, αμέσως μετά που έδωσε οδηγίες για το πώς λειτουργεί η πίστη, είπε:

«Και όταν στέκεστε προσευχόμενοι, συγχωρείτε, αν έχετε κάτι εναντίον κάποιου, για να συγχωρήσει σε σας και ο Πατέρας σας που είναι στους Ουρανούς τα δικά σας παραπτώματα.Αν, όμως, εσείς δεν συγχωρείτε, ούτε ο Πατέρας σας, που είναι στους Ουρανούς, θα συγχωρήσει τα αμαρτήματα σας.» (Μάρκος 11:25-26)

Προσέξτε τα λόγια, «όταν στέκεστε προσευχόμενοι». Μην περιμένεις ούτε ένα λεπτό. Μόλις κάποιος κάνει κάτι σε σένα ή πει κάτι το κακό εναντίον σου, συγχώρεσε τον, για να μην εμποδίζονται οι προσευχές σου.

Εάν είσαι υπάκουος σ’ αυτά τα ζητήματα, τότε να είσαι σίγουρος ότι η θεραπεία σου θα έρθει οπωσδήποτε. Στάσου στερεός στην πίστη (Εφεσίους 6:12-13) και θα λάβεις!

Γκ.Κ.

 

Θέλω να κάνω το σωστό, αλλά μερικές φορές είμαι πολύ αδύνατος για να υπερνικήσω τον πειρασμό. Τι ελπίδα υπάρχει για μένα;

Όλοι μας περνάμε, σε κάποια φάση της ζωής μας, το τι περνάς κι εσύ. Κανένας από μας δεν είναι αρκετά δυνατός από μόνος του, ώστε να υπερνικήσει τους πειρασμούς, άσχετα από το πόσο καλά είναι τα κίνητρα μας.

Αυτός είναι ο λόγος που έστειλε ο Θεός τον Γιό Του στον κόσμο – για να αφαιρέσει την ενοχή και το τίμημα για τις αμαρτίες μας, και για να μας δώσει δύναμη, ώστε να υπερνικούμε τους πειρασμούς.

Μπορώ να σου πω ότι το πρόβλημα σου δεν μπορεί να ξεπεραστεί μονάχα με τη θέληση σου, αλλά διαμέσου του Χριστού.

Η Βίβλος λέει: «Πειρασμός δεν σας κατέλαβε, παρά μονάχα ανθρώπινος, όμως, είναι πιστός ο Θεός, ο οποίος δεν θα σας αφήσει να πειραστείτε περισσότερο από τη δύναμη σας, αλλά μαζί με τον πειρασμό θα κάνει και την έκβαση, ώστε να μπορείτε να υποφέρετε.» (Α Κορινθίους 10:13)

Όταν έρχονται οι πειρασμοί, τότε μπορείς να ζητήσεις από τον Θεό δύναμη και ο Κύριος μας θα σε βοηθήσει!

Μια άλλη συμβουλή:

Να είσαι σίγουρος ότι δεν τοποθετείς τον εαυτό σου σε τέτοια θέση που να πειράζεσαι. Δεν πειραζόμαστε όλοι με τον ίδιο τρόπο. Για κάποιον, το ποτό μπορεί να είναι πειρασμός, για κάποιον άλλο μπορεί να είναι οι άσεμνες σκέψεις και πράξεις, για κάποιον άλλο η απληστία, για κάποιον άλλο η κριτική, και για κάποιον άλλο το μίσος. Άσχετα από το τι μπορεί να είναι, να είσαι σίγουρος ότι ο σατανάς θα σε πειράξει στο αδύνατο σου σημείο, κι όχι στο δυνατό.

Ο Κύριος μας έχει δείξει με το παράδειγμα Του πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους πειρασμούς του σατανά. Όταν Αυτός πειράστηκε στην έρημο, νίκησε τον σατανά κάθε φορά χρησιμοποιώντας εδάφια από την Αγία Γραφή.

Ο ψαλμωδός μάς λέει πώς να το κάνουμε αυτό όταν λέει: «Στην καρδία μου φύλαξα τα λόγια Σου, για να μην αμαρτάνω σε Σένα» (Ψαλμός 119:11).

 

Πιστεύεις πραγματικά ότι αυτός ο κόσμος θα έρθει στο τέλος του;

Ναι, πιστεύω ότι ο κόσμος όπως τον γνωρίζουμε, θα έρθει στο τέλος του. Το πότε, δεν το γνωρίζω, αλλά ολόκληρη η ιστορία υποδεικνύει ένα γεγονός που θα περάσει τα πάντα διαμέσου της φωτιάς. Αυτή η πεποίθηση δεν είναι η φαντασία μερικών ανθρώπων, αλλά το ξεκάθαρο μήνυμα της Βίβλου.

Στην Παλαιά και στην Καινή Διαθήκη διαβάζουμε γι’ αυτό το γεγονός. Ο Ίδιος ο Κύριος είπε ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε. Μια μελέτη αυτού του σύμπαντος υποδεικνύει ότι διάφοροι παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν σ’ ένα κατακλυσμικό γεγονός.

Η Βίβλος λέει: «Θάρθει, όμως, η ημέρα του Κυρίου, σαν κλέφτης μέσα στη νύχτα, κατά την οποία οι ουρανοί θα παρέλθουν με ορμητικό συριστό ήχο, και τα στοιχεία, καθώς θα καίγονται, θα διαλυθούν, και η γη, και τα έργα που βρίσκονται σ’ αυτή, θα κατακαούν.» (Β Πέτρος 3:10)

Η Βίβλος λέει, επίσης: «Πίστεψε στον Κύριο Ιησού Χριστό, και θα σωθείς, εσύ και η οικογένεια σου» (Πράξεις 16:31).

 

Το πρόβλημα μου είναι ότι δεν μπορώ να συγκεντρωθώ όταν προσεύχομαι. Σε άλλα θέματα δεν έχω πρόβλημα να συγκεντρώνομαι, αλλά στην προσευχή δεν μπορώ να συγκεντρωθώ. Υπάρχει κάτι το οποίο κάνω λάθος;

Δεν νομίζω να υπάρχει κάτι το λάθος σ’ αυτό που κάνεις. Αυτό ήταν το πρόβλημα που είχαν και οι μαθητές στον κήπο της Γεθσημανή. Αυτοί κοιμήθηκαν, όταν ο Ιησούς τους είπε να είναι ξάγρυπνοι και να προσεύχονται.

Η προσευχή είναι μια από τις πιο δύσκολες πτυχές του Χριστιανισμού. Ακόμη και η Βίβλος λέει: «Δεν γνωρίζουμε το πως να προσευχόμαστε».

Κάποιος είπε μια φορά: «Ο σατανάς τρέμει όταν βλέπει τον πιο αδύναμο πιστό να προσεύχεται.» Όταν πάμε στον Παράδεισο, είμαι πεπεισμένος ότι θα εκπλαγούμε από το πόσο λίγο προσευχόμασταν εδώ κάτω στη γη.

Η προσευχή μπορεί να μετακινεί βουνά. Γι’ αυτό και ο σατανάς θα κάνει ό,τι μπορεί για να μας κάνει να χάσουμε την αυτοσυγκέντρωση μας.

Μπορεί να μην καταφέρεις να είσαι ολοκληρωτικά ελεύθερος από παρενοχλήσεις ενώ προσεύχεσαι, αλλά μπορείς να βοηθήσεις την κατάσταση με το να ψάλλεις μερικούς ψαλμούς.

Θυμήσου, επίσης, ότι η προσευχή είναι ένας διάλογος. Ησύχασε και άκουσε τη φωνή του Θεού. Πολλοί από μας θέλουμε να λέμε πολλά στην προσευχή μας.

Ο Θεός έχει υποσχεθεί να μας βοηθήσει στο θέμα της προσευχής: «Παρόμοια, όμως, και το Πνεύμα βοηθάει μαζί στις ασθένειες μας, επειδή, το τι να προσευχηθούμε, καθώς πρέπει, δεν ξέρουμε, αλλά το ίδιο το Πνεύμα ικετεύει για χάρη μας με στεναγμούς αλάλητους» (Ρωμαίους 8:26).

Άσχετα από το ποιό είναι το πρόβλημα σου, να μην αποθαρρύνεσαι. Συνέχισε να προσεύχεσαι.

 

Εάν η Βίβλος είναι ο Λόγος του Θεού, όπως εσύ λες συνεχώς, τότε γιατί υπάρχουν τόσες πολλές ιστορίες που μιλούν για άσχετα πράγματα μέσα σ’ αυτή;

Αυτό είναι λόγω του ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί αμαρτωλοί μέσα στον κόσμο. Η Βίβλος δεν είναι ένα παραμύθι. Είναι μια καταγραφή του πως ο Θεός αντιμετώπισε την ανθρωπότητα και διάφορους ανθρώπους.

Δεν υπάρχει πιο ακριβής καταγραφή απ’ αυτή όπου αναφέρεται η ζωή διάφορων ατόμων και των αποτυχιών τους.

Για παράδειγμα, μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της Αγίας Γραφής ήταν ο βασιλιάς Δαβίδ. Και παρ’ όλ’ αυτά, η Βίβλος μάς λέει το πόσο ένοχος ήταν για μοιχεία και φόνο. Μας λέει, επίσης, για τη μετάνοια του και την επιστροφή του στο Θεό.

Όλ’ αυτά τα περιστατικά έχουν καταγραφεί για να μας προειδοποιήσουν και να μας καθοδηγήσουν. Μας δείχνουν ότι ο αμαρτωλός άνθρωπος χρειάζεται τον Θεό και το απολυτρωτικό Του έργο εν Χριστώ και μας λένε, επίσης, για πολλά άτομα τα οποία δέχτηκαν αυτή την αγάπη και για τα οποία η ζωή τους άλλαξε.

Υπάρχει κάτι στις ιστορίες της Βίβλου όπου αναφέρονται αμαρτωλές πράξεις: Δεν δοξάζουν την αμαρτία, ούτε και δίνουν ένα παράδειγμα προς μίμηση, αλλά μας δείχνουν ότι η μετάνοια και επιστροφή στον Θεό φέρνει τη γαλήνη και την ειρήνη στην ψυχή μας!

Η Βίβλος πάντοτε δείχνει την αμαρτία όπως αυτή είναι πραγματικά, ένα αδίκημα ενάντια στον Θεό και κάτι για το οποίο χρειάζεται μετάνοια κι επιστροφή σ’ Αυτόν. Προσπάθησε να μελετήσεις τη Βίβλο μ’ αυτό το σκεπτικό και θα μάθεις από μόνος σου την αλήθεια.

Λέει ο Κύριος μας: «Θα γνωρίσετε την αλήθεια, και η αλήθεια θα σας ελευθερώσει» (Ιωάννης 8:32).

 

Δεν μπορώ να καταλάβω αυτό το άτομο που εργάζεται στη δουλειά μου. Λέει ότι είναι Χριστιανή αλλά έχει κακή φήμη στη δουλειά και μια-δυό φορές εμφανίστηκε στη δουλειά μας μεθυσμένη. Πραγματικά είμαι πολύ απογοητευμένη μαζί της, αν και σκέφτομαι ότι χρειάζεται πραγματικά βοήθεια.

Ο Ιησούς είπε ότι «δεν είναι όποιος με αποκαλεί Κύριε, Κύριε που θα μπει στη βασιλεία των ουρανών». Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι είναι Χριστιανοί διότι γεννηθηκαν μέσα σε Χριστιανικές οικογένειες ή διότι βαπτίστηκαν όταν ήσαν μωρά ή διότι κάνουν καλές πράξεις ή πάλι διότι δεν έκαναν κανένα σοβαρό έγκλημα.

Η συνάδελφος σου στη δουλειά πιθανόν να μην είναι Χριστιανή και να χρειάζεται εσύ να μοιραστείς μαζί της το Ευαγγέλιο του Χριστού.

Η συνάδελφος σου μπορεί να δέχτηκε τον Χριστό ως Σωτήρα της όταν ήταν μικρή και μετά να απομακρύνθηκε από τον δρόμο του Θεού. Αυτό πιθανόν να την οδήγησε στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα.

Η συμβουλή μου σε σένα είναι να προσπαθήσεις να την καταλάβεις και να ρθεις πιο κοντά της χωρίς να κριτικάρεις τη συμπεριφορά της. Μάθε τι εννοεί όταν λέει ότι είναι Χριστιανή.

Δείξε της το τι είπε ο Χριστός στο τρίτο κεφάλαιο στο κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο, ότι εάν κάποιος δεν αναγεννηθεί δεν μπορεί να δει τη Βασιλεία του Θεού ή να λέγεται πραγματικός Χριστιανός.

Μετά προσπάθησε να μάθεις εάν έχει προσωπικά προβλήματα που την οδήγησαν σ’ αυτή τη συμπεριφορά και προσπάθησε να τη βοηθήσεις.

Μόνο μετά που θα τα κάνεις όλα αυτά και θα δείξεις το γνήσιο και πραγματικό σου ενδιαφέρον γι’ αυτή, θα μπορείς να την οδηγήσεις στη συγχώρεση και αποκατάσταση που προσφέρει ο Χριστός.

Πάνω απ’ όλα να προσεύχεσαι γι’ αυτήν και ζήτα από άλλους Χριστιανούς να προσεύχονται γι’ αυτή και για σένα, για να σε χρησιμοποιήσει ο Θεός να μεταμορφώσεις τη ζωή της. 

 

Δεν καταλαβαίνω τι έχω. Δεν έχω προβλήματα στον γάμο μου και τα παιδιά μου έχουν μεγαλώσει και είναι όλα επιτυχημένα στη ζωή τους. Έχω πολλούς φίλους και δεν έχω οικονομικά προβλήματα. Όμως, νιώθω κενός εσωτερικά. Τι μου συμβαίνει;

Πιστεύω ότι αυτό που νιώθεις εσωτερικά είναι η εμπειρία πολλών ανθρώπων στην κοινωνία μας. Είμαστε η πιο πλούσια γενιά που πέρασε ποτέ.

Όμως, ανακαλύψαμε ότι χρειάζεται περισσότερο από τον πλούτο, την ευμάρεια και την ψυχαγωγία για να ικανοποιήσουν τη δίψα της ανθρώπινης καρδιάς.

Γιατί αυτό; Ο λόγος είναι διότι ο Θεός μας έπλασε για κάποιο σκοπό και ενόσω στρέφουμε την πλάτη μας σ’ Αυτόν και ζούμε ανεξάρτητα απ’ Αυτόν θα είμαστε ανικανοποίητοι.

Ο βασιλιάς Σολομώντας που ήταν ο πιο πλούσιος άνθρωπος της αρχαιότητας, ήταν κενός μέσα του. Γι’ αυτό προσπάθησε να γεμίσει το κενό που βρισκόταν μέσα του.

Προσπάθησε να το γεμίσει με γυναίκες, πολλά πλούτη (χρυσάφι, ασήμι και πολύτιμα αντικείμενα), άλογα, παλάτια, κήπους με τρεχάμενα νερα αλλά τίποτε! Στο τέλος κατάλαβε ότι μόνο ο Θεός μπορούσε να γεμίσει το κενό στη ζωή του (διάβασε το βιβλίο του Εκκλησιαστή στην Παλαιά Διαθήκη).

Άσε τον Χριστό να έρθει μέσα σου για να σου δώσει σκοπό και νόημα στη ζωή σου. Άσε Τον να γεμίσει αυτό το κενό που νιώθεις μέσα σου. Άσε Τον να γίνει το επίκεντρο της ζωής σου.

Χρειάζεσαι τον Χριστό και τη θαυμαστή Του αγάπη για σένα προσωπικά. Ο Ιησούς είπε, «Εγώ ήρθα για να έχετε ζωή κι αυτή σε αφθονία» (Ιωάννης 10:10). Κάλεσε τον Χριστό να έρθει στη ζωή σου τώρα! Δεν υπάρχει λόγος να το αναβάλλεις.

Μετά μάθε να περπατάς μαζί Του κάθε μέρα. Είναι κοντά σου όσο μια προσευχή. Είναι κοντά σου όσο μια Αγία Γραφή – που πρέπει να στρέφεσαι σ’ αυτήν καθημερινά για καθοδήγηση και επικοινωνία με τον Θεό Πατέρα μας. Θα μάθεις το τι έκανε για σένα ο Χριστός επάνω στον Σταυρό και πως σου εξασφάλισε μια τέλεια σωτηρία.

Λέει ο Θεός στον Λόγο Του: «Γιατί ξοδεύετε χρήματα όχι για ψωμί; Και τον κόπο σας όχι για χορτασμό; Ακούσετε με, με προσοχή, και θα φάτε αγαθά, και η ψυχή σας θα ευφρανθεί στο πάχος. Στρέψτε το αυτί σας, κι ελάτε προς Εμένα, ακούστε, και η ψυχή σας θα ζήσει» (Ησαίας 55:2-3).

 

Είμαι πολύ λυπημένη και καταβεβλημένη από πόνο και θλίψη εξαιτίας του θανάτου του άντρα μου πριν μερικούς μήνες. Δεν βλέπω πώς θα τα καταφέρω να ξεπεράσω αυτή τη μεγάλη θλίψη. Θα ήταν πιο εύκολο να την ξεπεράσω, εάν γνώριζα ότι θα αναγνωρίζαμε ο ένας τον άλλο στον Ουρανό. Διδάσκει κάτι τέτοιο η Αγία Γραφή;

Ναι, θα αναγνωρίζουμε ο ένας τον άλλο στον Ουρανό! Μάλιστα θα γνωρίζουμε ο ένας τον άλλο πιο στενά και πιο βαθειά απ’ ό,τι εδώ στη γη.

«Επειδή, τώρα βλέπουμε σαν μέσα από ένα θαμπό κάτοπτρο, με τρόπο αινιγματώδη, τότε όμως θα βλέπουμε πρόσωπο προς πρόσωπο· τώρα γνωρίζω κατά μέρος, τότε όμως θα γνωρίσω καθώς και γνωρίστηκα» (Α Κορινθίους 13:12).

Το γεγονός ότι θα γνωρίζουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα που πέθαναν, και πήγαν στον Ουρανό, φανερώνεται σε διάφορα μέρη του Λόγου του Θεού.

Για παράδειγμα, στην επιστολή Α Θεσσαλονικείς 4, ο Παύλος μάς λέει: «Να μη λυπάστε, όπως και οι υπόλοιποι, που δεν έχουν ελπίδα» (Α Θεσσαλονικείς 4:13). Μετά, μας λέει ότι αυτοί που πέθαναν εν Χριστώ θα αναστηθούν, όταν ο Κύριος φανερωθεί απ’ τον Ουρανό.

«Ο ίδιος ο Κύριος θα κατέβει από τον Ουρανό με πρόσταγμα, με φωνή αρχαγγέλου, και με σάλπιγγα Θεού, κι αυτοί που πέθαναν εν Χριστώ θα αναστηθούν πρώτα. Έπειτα, εμείς που ζούμε, όσοι απομένουμε, θα αρπαχτούμε μαζί τους, ταυτόχρονα, μέσα σε σύννεφα σε συνάντηση του Κυρίου στον αέρα· και έτσι, θα είμαστε πάντοτε μαζί με τον Κύριο» (Α Θεσσαλονικείς 4:16-17).

Εδώ ο Λόγος του Θεού μιλά καθαρά ότι θα είμαστε με όλους αυτούς που πέθαναν εν Χριστώ, συμπεριλαμβανομένων των αγαπημένων μας προσώπων.

Γνωρίζω ότι περνάς δύσκολα και προσεύχομαι ότι θα πάρεις θάρρος από τις υποσχέσεις του Θεού. Θα είσαι μαζί με τον σύζυγο σου ξανά! Όσοι από εμάς γνωρίζουμε τον Χριστό ως προσωπικό μας Σωτήρα έχουμε μια σίγουρη ελπίδα για τον Ουρανό, τον Παράδεισο.

Να χαίρεσαι που ο σύζυγος σου γνώριζε τον Χριστό ως Σωτήρα του και τώρα βρίσκεται στον Ουρανό, μακριά από κάθε πόνο και θλίψη.

Όμως, και συ μπορείς, τώρα, να προσεύχεσαι να ξεπεράσεις την κατάθλιψη και για να έρθεις πιο κοντά στον Θεό από τον Οποίον πηγάζουν όλες οι ευλογίες. Ο Θεός έχει σχέδιο για σένα και θέλει να Τον δοξάζεις σε ό,τι κάνεις. Κάνε το άγιο Του θέλημα στη ζωή σου!

 

Είμαι παντρεμένη εδώ και ένα χρόνο. Πριν γίνω χριστιανή περνούσαμε σχετικά καλά. Από τον καιρό, όμως, που δέχτηκα τον Χριστό ως προσωπικό μου Σωτήρα και αναγεννήθηκα, συζητούμε και τσακωνόμαστε όλη την ώρα. Σκέφτομαι σοβαρά να τον αφήσω. Τι με συμβουλεύεις;

Ο απόστολος Πέτρος είχε κάτι να πει σ’ αυτό το βασικό θέμα:
«Οι γυναίκες, υποτάσσεστε στους άνδρες σας, ώστε, και αν κάποιοι απειθούν στον Λόγο, να κερδηθούν χωρίς τον λόγο, διαμέσου της διαγωγής των γυναικών» (Α Πέτρου 3:1).

Αυτή δεν είναι εύκολη αποστολή αλλά η ευθύνη είναι επάνω σε σένα, και όχι στον άντρα σου, με τη συμπεριφορά σου να τον φέρεις στον δρόμο του Κυρίου. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με τις συζητήσεις και με το ποιος έχει δίκαιο, αλλά με ένα πνεύμα πραότητας, ταπεινοφροσύνης και γνήσιας αγάπης για τον σύζυγο σου.

Πρέπει να έχουμε το ίδιο φρόνημα που είχε ο Χριστός ο Οποίος άφησε τη δόξα Του στον Ουρανό και έγινε άνθρωπος για χάρη μας!

«Να είναι, μάλιστα, σε σας το ίδιο φρόνημα, που ήταν και στον Ιησού Χριστό· ο Οποίος ενώ υπήρχε σε μορφή Θεού, δεν νόμισε αρπαγή το να είναι ίσα με τον Θεό· αλλά, κένωσε τον Εαυτό Του, παίρνοντας μορφή δούλου, αφού έγινε όμοιος με τους ανθρώπους· και, καθώς βρέθηκε κατά το σχήμα ως άνθρωπος, ταπείνωσε τον Εαυτό Του, γινόμενος υπάκουος μέχρι θανάτου, θανάτου μάλιστα Σταυρού» (Φιλιππησίους 2:5-8).

Όπως ο Κύριος μας έδειξε αυτό το ταπεινό πνεύμα, έτσι και εσύ δείξε ένα πραγματικά ταπεινό πνεύμα στον σύζυγο σου, δείξε του αγάπη και υποτάξου σ’ αυτόν. Να υποτάσσεσαι σ’ αυτόν με αγάπη, εκτός εάν πρόκειται για κάτι που έρχεται σε σύγκρουση με τον Λόγο του Θεού, όπως π.χ. να σου απαγορεύει να πηγαίνεις εκκλησία ή σε μελέτες της Αγίας Γραφής.

Να προσεύχεσαι γι’ αυτόν και το Άγιο Πνεύμα θα τον αγγίξει. Κάνετε πράγματα μαζί, δείξε του σεβασμό και εκτίμηση και πάνω απ’ όλα αγάπη! Ο Κύριος θα τον φέρει στην οικογένεια Του πολύ σύντομα!

 

Ο φίλος μου δεν είναι πολύ ώριμος και πολλές φορές διερωτούμαι αν θα ήταν ένας καλός σύζυγος και πατέρας. Φοβάμαι να τον αφήσω διότι μπορεί να μη βρω άλλο σύζυγο. Τι πρέπει να κάνω;

Υποψιάζομαι ότι υπάρχουν πολλές γυναίκες που θα σου έλεγαν τα ακόλουθα: «Μη νιώθεις ότι πρέπει να πάρεις τον πρώτον άντρα που έρχεται στη ζωή σου! Εάν είναι εγωιστής και ανώριμος τώρα, τότε θα είναι εγωιστής και ανώριμος σαν σύζυγος. Αυτό έκανα και εγώ και το έχω μετανοιώσει».

Κανένας σύζυγος δεν θα είναι τέλειος. Και συ έχεις τα ελαττώματα σου! Το μέλημα μου για σένα είναι ότι πρέπει να μάθεις να εμπιστεύεσαι το μέλλον σου στον Θεό και να μάθεις να Τον υπακούεις. Αυτό ισχύει για όλα τα θέματα της ζωής συμπεριλαμβανομένου και του γάμου.

Μια από τις μεγαλύτερες αλήθειες της Αγίας Γραφής είναι ότι ο Θεός μάς αγαπά. Και επειδή μας αγαπά, θέλει να μας δώσει το καλύτερο στη ζωή μας. Πιστεύω με όλη μου την καρδιά ότι εάν ο Θεός σε θέλει να παντρευτείς, τότε θα έχει ήδη έτοιμο το άτομο που θέλει να παντρευτείς. Ζήτα από τον Θεό και έχε Του εμπιστοσύνη ότι θα φέρει στη ζωή σου το κατάλληλο πρόσωπο.

Λέει ο Ιησούς: «Ζητάτε, και θα σας δοθεί… Ή, ποιος άνθρωπος είναι από σας, που, αν ο γιος του ζητήσει ψωμί, μήπως θα του δώσει πέτρα; …Αν, λοιπόν, εσείς, που είστε πονηροί, ξέρετε να δίνετε καλές δόσεις στα παιδιά σας, πόσο μάλλον ο Πατέρας σας, που είναι στους Ουρανούς, θα δώσει αγαθά σ' αυτούς που ζητούν απ' Αυτόν;» (Ματθαίος 7:7,9,11).

Κοίταζε για ένα σύζυγο που αγαπά τον Χριστό και θέλει να κάνει το θέλημα του Θεού στη ζωή του. Τέτοιος άνθρωπος θα σε εκτιμά, θα σε αγαπά και θα είναι χαρά σου, επίσης, να τον αγαπάς και να τον εκτιμάς!

 

Πως μπορείς να λές ότι υπάρχει κόλαση, εάν ο Θεός είναι πράγματι ένας Θεός αγάπης;

Θα πρέπει να πω απ΄ την αρχή ότι ο Θεός δεν θέλει κανένα άνθρωπο να πάει στην κόλαση. Αντί γι’ αυτού, ο Θεός θέλει τον κάθε άνθρωπο να ξοδέψει μαζί Του την αιωνιότητα, στον Παράδεισο!

Η Βίβλος λέει: «Ο Θεός μακροθυμεί σε μας, μη θέλοντας μερικοί να απολεστούν, αλλά όλοι νάρθουν σε μετάνοια» (Β Πέτρου 3:9).

Όμως, η Αγία Γραφή μιλά πολύ καθαρά ότι υπάρχει κόλαση και θα ήταν μεγάλο λάθος να παραγνωρίσουμε αυτή τη μεγάλη αλήθεια. Λέει ο Λόγος του Θεού: «Η κόλαση έγινε για τον διάβολο και τους αγγέλους του» (Ματθαίος 25:41).

Πώς μπορεί ο Θεός που μας αγαπά να επιτρέπει να υπάρχει κόλαση; Δεν είναι εύκολη η απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα. Όμως, θα μας βοηθήσει να σκεφτούμε ότι ο Θεός δεν είναι μόνο ένας Θεός αγάπης αλλά είναι και ένας Θεός δικαιοσύνης.

Ο Θεός είναι κατά πάντα Άγιος και Τέλειος και ό,τι κάνει το κάνει με απόλυτη δικαιοσύνη.

Η Βίβλος λέει: «Δίκαιος ο Κύριος σε όλους τους δρόμους Του, και αγαθός σε όλα τα έργα Του» (Ψαλμοί 145:17).
Ο Θεός λέει κάποια πράγματα είναι σωστά και κάποια πράγματα είναι λάθος.

Για παράδειγμα, είναι πάντοτε λάθος να σκοτώσουμε κάποιον ή να τον κλέψουμε.

Φαντάσου, λοιπόν, πώς θα ήταν ο κόσμος μας εάν ο Θεός δεν έκρινε το κακό. Φαντάσου εάν οι Χίτλερ του κόσμου τούτου, που καταπιέζουν και σκοτώνουν τους ανθρώπους, δεν θα έδιναν λόγο για τις ανομίες τους.

Λέει ο Λόγος του Θεού: «Ο Θεός θα φέρει σε κρίση κάθε έργο, και κάθε κρυφό πράγμα, είτε αγαθό είτε πονηρό» (Εκκλησιαστής 12:14).

Με άλλα λόγια έχεις μπροστά σου δύο μεγάλες αλήθειες: Ο Θεός κρίνει το κακό και την αμαρτία - διότι είναι Δίκαιος - και ο Θεός μάς αγαπά.

Εάν είμαστε ειλικρινείς ενώπιον του Θεού, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι αμαρτήσαμε ενώπιον του Θεού και χρειάζεται να μας δικάσει ο Θεός! Όλοι μας αμαρτήσαμε και στερούμαστε τη δόξα του Θεού (Ρωμαίους 3:23).
Τώρα σε θέλω να δεις μια πολύ μεγάλη αλήθεια:

Ο Θεός επινόησε το Σχέδιο της Σωτηρίας με το να στείλει τον Μονογενή Του Γιο να ρθει κάτω στη γη και να πληρώσει Εκείνος για τα δικά μας λάθη, για τις δικές μας αμαρτίες.

Ο Χριστός με τη θυσία Του πλήρωσε για τις δικές μας αμαρτίες και έτσι ΟΠΟΙΟΣ πιστεύει σ’ Αυτόν συγχωρούνται όλες οι αμαρτίες του και γίνεται πραγματικό παιδί του Θεού! Όταν τον καλέσει ο Θεός, θα πάει στον Παράδεισο και να ξοδέψει την αιωνιότητα μαζί με τον Θεό!

«Επειδή, με τέτοιον τρόπο αγάπησε ο Θεός τον κόσμο, ώστε έδωσε τον Γιό Του τον Μονογενή, για να μη χαθεί καθένας ο οποίος πιστεύει σ' Αυτόν, αλλά να έχει αιώνια ζωή» (Ιωάννης 3:16).

 

Ο άντρας μου και εγώ είμαστε υπερβολικά στενοχωρημένοι διότι η κόρη μας – που είναι μόνο δεκαεφτά χρονών – μας πληροφόρησε ότι είναι έγκυος. Πάντα νομίζαμε ότι ο φίλος της ήταν ένας καλός νέος και ποτέ δεν υποψιαζόμαστε ότι θα υπήρχε οποιοδήποτε πρόβλημα, αλλά τώρα που είναι έγκυος δεν θέλει να έχει καμιά σχέση μαζί της. Τι συμβουλή μπορούμε να της δώσουμε;

Δυστυχώς, αυτό έχει καταντήσει ένα συνηθισμένο πρόβλημα μεταξύ των νέων. Πιθανόν η ερώτηση σου να διαγείρει κάποιους γονείς για την ανάγκη να μιλήσουν καθαρά και ειλικρινά στα νεαρά παιδιά τους για το θέμα της ηθικής και την ανάγκη να αντισταθούν στην επικίνδυνη τροπή που παίρνει η κοινωνία μας η οποία λέει ότι το σεξ πριν από τον γάμο δεν είναι κακό.

Αυτός είναι δύσκολος καιρός για την κόρη σου – καθώς, επίσης, και για σένα και για τον άντρα σου. Πρέπει να ξέρει ότι δεν συμφωνείτε μ’ αυτό που έκανε, αλλά όμως ότι συνεχίζετε να την αγαπάτε και να θέλετε να τη βοηθήσετε.

Τώρα χρειάζεται την καλή και σοφή σας συμβουλή.
Στηρίχτου στην υπόσχεση του Θεού που λέει «Αν κάποιος από σας είναι ελλειπής σε σοφία, ας ζητάει από τον Θεό, που δίνει σε όλους πλούσια, και χωρίς να ονειδίζει· και θα του δοθεί» (Ιάκωβος 1:5).

Με όλη μου την καρδιά ελπίζω ότι θα κάνετε ό,τι μπορείτε για να τη βοηθήσετε να αντισταθεί στις πιέσεις και να μην κάνει έκτρωση. Μερικοί πιθανόν να δοκιμάσουν να την πείσουν ότι αυτή είναι η εύκολη λύση, αλλά αυτό θα ήταν λανθασμένη ενέργεια. Αυτό θα σκότωνε την καινούργια ζωή που είναι μέσα της, κι αυτό είναι λάθος στα μάτια του Θεού διότι αυτή η νέα ύπαρξη είναι κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση Θεού.

Επιπρόσθετα, καθημερινά παίρνω επιστολές από κοπέλες που έκαναν έκτρωση και τώρα είναι γεμάτες ενοχή και μελαγχολία. Υπάρχουν αναρίθμητες οικογένειες που δεν έχουν παιδί και θέλουν να υιοθετήσουν κάποιο παιδάκι, εάν σε περίπτωση που δεν είναι δυνατόν να κρατήσει το μωρό που θα γεννηθεί.

Ο Θεός μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή την εμπειρία στη ζωή της για να αναγνωρίσει την ανάγκη της για τον Χριστό, τη συγχώρεση Του, τη δύναμη Του και την καθοδήγηση Του.
Προσευχηθείτε γι’ αυτήν και για να δώσει σε σας και σ’ άλλους ευκαιρίες ο Θεός, για να της μιλήσετε για την ανάγκη να αφιερώσει τη ζωή της στον Χριστό και να Τον δεχτεί ως Κύριο και Σωτήρα της ζωής της.

 

Πώς μπορώ να νιώσω κοντά στον Θεό; Έχω μια φίλη που συνεχώς μιλά για το πόσο πραγματικός είναι ο Θεός γι’ αυτήν και θέλω κι εγώ να νιώθω έτσι, αλλά δυστυχώς. Υπάρχει κανένα μυστικό για να γνωρίσεις τον Θεό ή απλά είναι κάτι που ελπίζεις ότι θα συμβεί και σε σένα;

Σκέφτηκες ποτέ πώς αναπτύσσεται μια ανθρώπινη σχέση; Πρώτα, πρέπει να γνωριστούν. Δεν μπορείς να γίνεις φίλος με κάποιον που δεν γνώρισες ποτέ! Όταν γνωριστείς, τότε πρέπει να ξοδέψεις χρόνο μαζί του. Χωρίς τον κατάλληλο χρόνο μαζί η σχέση δεν μπορεί να εμβαθύνει.

Κάτι παρόμοιο γίνεται και με τη σχέση μας με τον Θεό. Ο Θεός μάς αγαπά και θέλει να γίνει φίλος μας σε μια πιο βαθειά σχέση από οτιδήποτε ανθρώπινο. Τον γνώρισες ποτέ με το να δεχτείς τον Χριστό ως προσωπικό σου Σωτήρα μέσα στην καρδιά σου;

Εάν όχι, άνοιξε τον εαυτό σου σ’ Αυτόν και δώσε Του την καρδιά σου. Όταν το κάνεις αυτό ξόδευε χρόνο καθημερινά να Του μιλάς. Πώς γίνεται αυτό; Το κάνεις μέσω της Αγίας Γραφής που είναι ο Λόγος του Θεού και είναι ο τρόπος Του για να μας μιλά.

Καθημερινά να προσεύχεσαι σ’ Αυτόν, να Τον ευχαριστείς και να Του δίδεις όλες σου τις φροντίδες και μέριμνες. Ο Ιησούς είπε, «Σας λέω φίλους διότι ό,τι έμαθα από τον Πατέρα Μου, σας το φανέρωσα» (Ιωάννης 15:15).

Κάθε μέρα ξόδευε χρόνο μαζί με τον Θεό! Μπορεί να είναι λίγα λεπτά στην αρχή, αλλά σαν καταλαβαίνεις την αγάπη Του και ότι είναι μαζί σου κάθε στιγμή της ημέρας, τότε η σχέση σας θα γίνει πιο στενή και θα καταλάβεις ότι μπορεί να στραφείς σ’ Αυτόν ανά πάσα στιγμή.

Μερικές φορές, ίσως, να μην νιώθεις την παρουσία Του αλλά μέσω της πίστης γνωρίζεις ότι είναι μαζί σου διότι Αυτός υποσχέθηκε, «Ποτέ δεν θα σε αφήσω, ποτέ δεν θα σε εγκαταλείψω» (Εβραίους 13:5).

 

Ο πατέρας μου, πρόσφατα, ξαναπαντρεύτηκε. Το πρόβλημα που παρουσιάστηκε είναι ότι η μητρυιά μας, μεταχειρίζεται τον αδελφό μου και μένα πολύ διαφορετικά απ’ ό,τι μας μεταχειριζόταν η μητέρα μας – η οποία είναι διαζευγμένη από τον πατέρα μας και ζει κάπου μακρυά μας. Μερικές φορές νιώθω ότι πρέπει να φύγω απ’ το σπίτι. Πώς μπορώ να  περνώ καλύτερα μαζί της;

Πρώτα απ’ όλα, τίποτε δεν λύεται με το να φύγεις κάπου μακρυά. Θα κάνεις τα πράγματα χειρότερα. Πιστεύω ότι με τη βοήθεια του Θεού μπορείς να ξεπεράσεις αυτό το πρόβλημα και τα πράγματα να γίνουν καλύτερα.

Λέεις ότι η μητρυιά σου σε μεταχειρίζεται πολύ διαφορετικά απ’ ό,τι σε μεταχειριζόταν η μητέρα σου. Ας σε ρωτήσω και εγώ μια ερώτηση:

Μήπως τη μεταχειρίζεσαι και συ πολύ διαφορετικά απ’ ο,τι μεταχειριζόσουν και συ τη μητέρα σου; Αντί να εκφράζεις την αγάπη σου και το ενδιαφέρον σου γι’ αυτή, μήπως συνεχώς τη βάζεις σε παθητική στάση και δοκιμάζεις την υπομονή της και την αντοχή της; Ή συνεχώς παραπονιέσαι και τη συγκρίνεις με τη φυσική σου μητέρα;

Βλέπεις δεν είναι μονάχα ο αδελφός σου και εσύ που χρειάζεται να προσαρμοστείται σε νέες καταστάσεις. Η μητρυιά σου, αναμφισβήτητα, θα προσπαθεί να προσαρμοστεί κι’ αυτή στη νέα κατάσταση – να είναι μια σωστή σύζυγος και μητέρα. Μπορεί να νοιώθει ανασφάλειες και αβεβαιότητα στον νέο της ρόλο. Σε τέτοιες καταστάσεις κάποιος μπορεί να εξασκήσει λίγο περισσότερη αυστηρότητα με την ελπίδα ότι θα έχει έλεγχο και εξουσία στη νέα κατάσταση!

Σε θέλω να προσευχηθείς να σου δώσει ο Θεός μια γνήσια αγάπη για τη μητρυιά σου. Προσευχήθου, επίσης, όπως ο Θεός σου δώσει την ικανότητα να εκφράσεις αυτή την αγάπη, αντί για εγωισμούς και έκτροπα. Πάνω απ’ όλα προσευχήθου όπως ο Χριστός γίνει το θεμέλιο της οικογένειας σου – και της ζωής σου. Η Βίβλος μας λέει, «Η ειρήνη του Θεού ας βασιλεύει στις καρδιές σας, στην οποία και προσκληθήκατε σε ένα σώμα· και γίνεστε ευγνώμονες» (Κολοσσαείς 3:15).

Το διαζύγιο φέρνει πάντοτε πολλά δύσκολα προβλήματα.  Γι’ αυτό το τέλειο σχέδιο του Θεού για τον γάμο δεν περιλαμβάνει το διαζύγιο. Όμως, οι άνθρωποι κάνουν συνεχώς λάθη και ο Θεός το αντιλαμβάνεται αυτό και μας συγχωρεί. Σαν μεγαλώνεις προσευχήσου ο Θεός να σου χαρίσει μια ευλογημένη σύζυγο και έτσι να έχεις ένα γάμο και μια οικογένεια που να είναι θεμελιωμένη στον Ιησού Χριστό, τον Κύριο μας!

 

Είμαι εβδομήντα-δύο ετών. Είμαι απελπισμένος και θλιμμένος. Δεν έχω συγγενείς. Υπάρχει τίποτε σημαντικό που απομένει στη ζωή μου και πώς μπορώ να το βρω;

Ένας πολύ πιο ηλικιωμένος άνθρωπος από εσένα, όταν βρισκόταν στο κρεβάτι του, ετοιμοθάνατος είπε τα εξής: «Ανακάλυψα ότι η ζάχαρη βρίσκεται στον πάτο του φλυτζανιού»!

Η ζωή μπορεί να γίνει πιο γλυκιά και πιο ωραία σαν μεγαλώνουμε στην ηλικία εάν έχουμε την παρουσία του Χριστού στη ζωή μας. Τα ηλιοβασιλέματα είναι πάντοτε εξαίσια και θαυμαστά! Είναι ο Χριστός που δίνει χρώμα, δόξα και ομορφιά στου ανθρώπου το ηλιοβασίλεμα!

Προσπάθησε να βρίσκεις κάποιον άνθρωπο καθημερινά με τον οποίον να συμμερίζεσαι τη χαρά και την ευλογία που δίνει στη ζωή σου ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός.

Είμαι ένας νέος Χριστιανός και θέλω πραγματικά να γνωρίσω και να κάνω το θέλημα του Θεού στη ζωή μου. Πώς, όμως, μπορώ να γνωρίζω το θέλημα Του για μένα;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να μας οδηγήσει ο Θεός, αλλά αυτό συμβαίνει μόνο όταν έχουμε το μυαλό και την καρδιά μας προσηλωμένα σ’ Αυτόν. Ο Θεός μάς μιλά διαμέσου του Αγίου Πνεύματος, μερικές φορές, όταν προσευχόμαστε.

Γνωρίζω κάποιον άνθρωπο ο οποίος αντιμετώπιζε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Ήταν ένας ειλικρινής Χριστιανός και προσευχήθηκε γι’ αυτό το συγκεκριμένο πρόβλημα, κι ενώ προσευχόταν είχε μια καθαρή αίσθηση της απάντησης, τόσο πολύ, ώστε σηκώστηκε και την έγραψε κάτω. Αυτός ο τρόπος λέγεται καθοδήγηση διαμέσου της εσωτερικής μαρτυρίας και είναι ο κύριος τρόπος που ο Θεός οδηγεί τα παιδιά Του.

Αργότερα εκείνη την ίδια μέρα, κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου όπου αυτό το πρόβλημα ήταν υπό συζήτηση, αυτός διάβασε το τι είχε γράψει. Αμέσως ολόκληρη η ομάδα, αν και διέφεραν αρκετά ο ένας από τον άλλο, ένιωσαν ότι αυτή ήταν η απάντηση και συμφώνησαν όλοι τους. Σαν αποτέλεσμα, ένα θέμα το οποίο διαιρούσε τους Χριστιανούς για μήνες, λύθηκε με απόλυτη αρμονία.

Ο Θεός οδηγεί μερικές φορές ανθρώπους μέσω των σκέψεων ή των πράξεων μερικών άλλων. Συχνά μας καθοδηγεί μέσω της προσευχής και της μελέτης της Βίβλου. Αυτό που είναι σημαντικό είναι το να είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε το θέλημα του Θεού. Όταν γίνεται αυτό, τότε ο Θεός σίγουρα θα μας δώσει την απάντηση.

Πολλοί Χριστιανοί έχουν δει τα λόγια του προφήτη Ησαΐανα πραγματοποιούνται: «...και τα αυτιά σου θα ακούν από πίσω σου έναν λόγο, που θα λέει: Αυτός είναι ο δρόμος, περπατάτε επάνω σ’ αυτόν, όταν στρέφεστε προς τα δεξιά, κι όταν στρέφεστε προς τα αριστερά» (Ησαΐας 30:21). Μια άλλη υπόσχεση βρίσκεται στις Παροιμίες 3:5-6:

«Έλπιζε στον Κύριο με όλη σου την καρδιά, και μην επιστηρίζεσαι στη σύνεση σου, σε όλους τους δρόμους σου Αυτόν γνώριζε, κι Αυτός θα διευθύνει τα βήματα σου».

 

Γιατί λες πάντα ότι ένας νέος Χριστιανός πρέπει να ενωθεί αμέσως με μια εκκλησία;

Γιατί πρέπει ένα νεογέννητο βρέφος να έχει ένα σπίτι; Είναι τόσο απλό. Ένα παιδί μπορεί να γεννηθεί έξω από ένα σπίτι, κι ένα πρόσωπο μπορεί να γίνει Χριστιανός έξω από την εκκλησία, αλλά η τροφή και η φροντίδα είναι βασικά για την ανάπτυξη και των δύο. Αυτά μπορούν να βρεθούν σε ένα σπίτι στην περίπτωση του βρέφους, και στην εκκλησία στην περίπτωση ενός Χριστιανού.

Μόνο η εκκλησία προσφέρει την κατάλληλη τροφή για την πνευματική ανάπτυξη. Μέσα στην εκκλησία διδασκόμαστε για το πως να μεγαλώνουμε στον Λόγο του Θεού, και σ’ αυτήν βρίσκουμε τη βοήθεια άλλων Χριστιανών όταν πειραζόμαστε από τον πονηρό.

Η εκκλησία είναι μια αποθήκη πνευματικού φαγητού όπου ο εσωτερικός μας άνθρωπος τρέφεται, περιθάλπεται, και αναπτύσσεται σε μια ώριμη ηλικία. Εάν η εκκλησία αποτυγχάνει να το κάνει αυτό, τότε δεν εκπληρώνει το σκοπό της ως εκκλησία.

 

Δεν αγαπιόμαστε πλέον με τον σύζυγο μου και νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσουμε τον γάμο μας. Τι μας συμβουλεύεις γι’ αυτό;

Η γνήσια αγάπη δεν στηρίζεται στα συναισθήματα (ή τουλάχιστον δεν θα έπρεπε). Ο Θεός δεν αρέσκεται πάντοτε για το πώς συμπεριφερόμαστε αλλά πάντοτε μας αγαπά. Το ερώτημα δεν είναι το τι νοιώθεις για τον σύζυγο σου αυτή τη στιγμή.

Το ερώτημα είναι, θέλεις να τον αγαπήσεις; Εάν ναι, τότε το συναίσθημα της αγάπης θα ακολουθήσει. Εάν δεν θέλεις να τον αγαπήσεις, τότε δεν θα νοιώσεις κανένα συναίσθημα αγάπης γι’ αυτόν.

Η σημερινή μας κουλτούρα βάζει πάνω απ’ όλα τα συναισθήματα αλλά η αληθινή αγάπη δεν βασίζεται στα συναισθήματα. Γι’ αυτό υπάρχουν και τόσα διαζύγια σήμερα. Όταν τα πρώτα ρομαντικά συναισθήματα στον γάμο αρχίσουν να ξεφτίζουν, τότε πολλοί σκέφτονται ότι το διαζύγιο είναι η απάντηση.

Προσπαθούν να βρουν κάποιο άλλο άτομο που θ’ ανάψει ξανά αυτά τα ρομαντικά συναισθήματα. Κάποιοι παντρεύονται πολλές φορές, σε μια συνεχή αναζήτηση της ευτυχίας!

Η προσευχή μου είναι για σένα και τον σύζυγο σου να κάνετε ό,τι είναι δυνατόν για να αποκαταστήσετε τη χαρά και την ευτυχία που ήταν κάποτε στον γάμο σας. Ελπίζω ότι θα το κάνετε αυτό διότι οι υποσχέσεις που δώσατε όταν παντρευόσαστε είναι ιερές ενώπιον του Θεού και είναι πολύ σοβαρό πράγμα να τις αθετήσετε.

Ο Θεός μάς έδωσε τον γάμο για την ευτυχία μας. Προσεύχομαι και πιστεύω, ότι με τη βοήθεια του Θεού ν’ ανακαλύψετε τη μεγάλη χαρά και ευχαρίστηση που δίνει ο Κύριος Ιησούς Χριστός, όταν αφιερώσετε τον γάμο σας και τη σχέση σας σ’ Αυτόν.

Σαν κοιτάζεις πίσω τον γάμο σου, θα ήταν καλά να αναλογιστείς τι πήγε στραβά. Υπήρχε μια αργή και σταθερή απομάκρυνση αναμεταξύ σας ή μια χαλάρωση στην υγιή επικοινωνία και εμπιστοσύνη; Μήπως άλλα πράγματα – εργασία, χρήματα, προσωπικές φιλοδοξίες – ήρθαν ανάμεσα σας; Μήπως άλλα πράγματα – καυτερή γλώσσα, πικρίες και προστριβές – έχουν διαβρώσει τη σχέση σας;

Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που πιθανόν και οι δυό σας να αντιμετωπίσετε είναι να παραδεχτείτε τα λάθη σας και να πείτε ο ένας στον άλλο: «Συγνώμη». Αυτό πιθανόν να είναι το πρώτο βήμα για να αποκατασταθεί μια υπέροχη σχέση ανάμεσα σας.

Επίσης, θα ήθελα να σε ξαναπροκαλέσω να προσθέσεις ένα καινούργιο στοιχείο στη ζωή σας και στον γάμο σας, που φαίνεται να λείπει απ’ την επιστολή σου. Αυτό το στοιχείο που λείπει είναι ο Θεός.

Ο Θεός μάς έδωσε τον γάμο και ένας δυνατός και στερεός γάμος βασίζεται πάντοτε σε τρία πρόσωπα: Εσένα, τον σύζυγο σου και τον Θεό! Άσε τον Θεό να θεραπεύσει τον γάμο σου. Το αξίζει και θέλει να σε βοηθήσει εάν στραφείς προς Αυτόν.

 

Πώς μπορώ να πλησιάσω τον Θεό; Αν και αμέτρητες προσευχές μου έχουν απαντηθεί, φαίνεται ότι οι προσευχές μου τώρα μένουν αναπάντητες. Μπορείς να με βοηθήσεις;

Φοβάμαι ότι προσπαθείς να χρησιμοποιήσεις τον Θεό όπως εσύ θέλεις. Μου έχεις πει ότι αμέτρητες προσευχές σου έχουν απαντηθεί, κάτι το οποίο είναι πολύ καλό.

Ο Θεός απαντά όλες μας τις προσευχές μας που βασίζονται στον Λόγο Του. Στην επιστολή Α Ιωάννου ο Θεός μας λέει: «Κι αυτή είναι η παρρησία που έχουμε προς αυτόν, ότι: Αν ζητάμε κάτι σύμφωνα με το θέλημά του, μας εισακούει. Και αν γνωρίζουμε ότι μας εισακούει, ό,τι αν ζητήσουμε, γνωρίζουμε ότι παίρνουμε τα αιτήματα που ζητήσαμε απ' αυτόν» (Α Ιωάννου 5:14-15).

Όλες οι υποσχέσεις του Θεού μας είναι ΝΑΙ και ΑΜΗΝ προς δόξα Θεού (βλέπε Β Κορινθίους 1:20).
Στον προφήτη Ιερεμία μας λέει ο Κύριος: «Εγώ θα ταχύνω (θα βιαστώ) να εκπληρώσω τον Λόγο μου» (Ιερεμίας 1:12).

Στηρίξου στον Κύριο μας και στις υποσχέσεις Του και ουδέποτε θα απογοητευτείς. Αυτός που ελπίζει (στηρίζεται) σ’ Αυτόν ποτέ δεν θα ντροπιαστεί (απογοητευτεί) (Ρωμαίους 10:11).

Κάνε μια νέα αφιέρωση προς τον Κύριο μας. Δώσε ολοκληρωτικά την καρδιά σου σ’ Αυτόν. Εξέτασε την καρδιά σου μήπως υπάρχει κάτι που λυπεί το Πνεύμα του Θεού.

Να περπατάς ΠΑΝΤΟΤΕ με αγάπη, με συγχωρητικότητα και να μην έχεις πικρίες ή προστριβές με κανένα. Το Άγιο Πνεύμα, ο Παράκλητος, θα σε βοηθήσει. ΠΑΝΤΑ τα έργα σου να γίνονται με αγάπη (Α Κορινθίους 16:14).

 

Είμαι ένας πολύ ηλικιωμένος άνθρωπος τώρα. Ήμουν πολύ κακός όλη μου τη ζωή. Πριν λίγο καιρό δέχτηκα τον Ιησού Χριστό στη ζωή μου. Υπάρχει κάποιος τρόπος με τον οποίο να μπορώ ν’ αναπληρώσω τα χαμένα χρόνια της ζωής μου;

Η αμαρτία επιφέρει πολλή ζημιά στη ζωή μας. Το γνωρίζω ότι μετάνοιωσες για όλα τα χρόνια της ζωής σου που υπηρετούσες τον διάβολο. Αλλά ο Θεός μπορεί να κάνει τα αδύνατα δυνατά.

Λέει στον Λόγο Του: «Είναι τίποτε αδύνατον στον Κύριο;» (Γένεση 18:14).

Ο Θεός μπορεί να κάνει περισσότερα στα λίγα χρόνια ζωής που σου έμειναν - έαν  αφιερώσεις την καρδιά σου ολοκληρωτικά σ’ Αυτόν - παρά σε ολόκληρη τη ζωή σου – εάν δεν ήσουν πλήρως αφιερωμένος σ’ Αυτόν!

Εάν ζούσες μέσα στην αμαρτία όλο αυτό τον καιρό, τότε η μαρτυρία σου θα φέρει αποτελέσματα σε όλους όσους σε γνώριζαν.

Θα δουν την αλλαγή μέσα σου και θα εντυπωσιαστούν από τη δύναμη του Θεού στη ζωή σου. Χρησιμοποίησε αυτή την ευκαιρία για να ομολογήσεις σε όσους περισσότερους μπορείς για το τι έχει κάνει για σένα η πίστη σου στον Χριστό.

Μας λέει ο Ιησούς: «Καθένας, λοιπόν, που θα με ομολογήσει μπροστά στους ανθρώπους, θα τον ομολογήσω και εγώ μπροστά στον Πατέρα μου που είναι στους ουρανούς» (Ματθαίος 10:32).

Ο Θεός μπορεί μέσω της υπακοής σου να επιτύχει πολλά σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Τώρα δεν είναι καιρός αποθάρρυνσης, αλλά καιρός θριάμβου και νίκης. Πες σε όλους για τη χάρη του Θεού στη ζωή σου.

 

Φοβάμαι τον θάνατο. Προσπάθησα να ξεπεράσω αυτό τον φόβο, αλλά δεν μπορώ. Υπάρχει κάτι το οποίο να μπορώ να κάνω ώστε να ξεπεράσω αυτό τον φόβο;

Ο φόβος του θανάτου είναι κάτι το οποίο όλοι μας αντιμετωπίζουμε σε κάποιο στάδιο της ζωής μας. Για πολλούς, αυτός ο φόβος τους τρομάζει. Δεν μου έχεις αναφέρει εάν είσαι Χριστιανός ή όχι, διότι αυτό έχει μεγάλη σημασία.

Ο Χριστός έχει αφαιρέσει για πάντα τον φόβο του θανάτου για χάρη αυτών που πιστεύουν σ’ Αυτόν. Μέσω του ευαγγελίου έχει φέρει ζωή κι αιωνιότητα σ’ εμάς.

Ο άνθρωπος εκ φύσεως, φοβάται τον θάνατο διότι είναι άμεσα συνδεδεμένος με την κρίση και με το άγνωστο. Φοβόμαστε τον θάνατο διότι το άγνωστο μας περιμένει. Αλλά ο Χριστός μάς έχει δείξει τον δρόμο μέσω του θανάτου Του.

Μας προμηθεύει με την αιώνια ζωή κι έχει υποσχεθεί να είναι μαζί μας κατά τη διάρκεια όλης μας της ζωής, ακόμα και στον θάνατο. «Αν και περπατώ μέσα στην κοιλάδα της σκιάς του θανάτου, δεν θα φοβηθώ κακό», είπε ο ψαλμωδός. Κι εσύ μπορείς να ξεφορτωθείς αυτό τον φόβο για τον θάνατο όταν δώσεις ολοκληρωτικά τον εαυτό σου στον Χριστό. Εμπιστέψου Τον για τη σωτηρία από την αμαρτία, κι Αυτός θα αφαιρέσει το κεντρί του θανάτου, το οποίο είναι η αμαρτία.

 

Ποια είναι η γνώμη σου σχετικά με το τι συμβαίνει με την ψυχή μετά τον θάνατο; Παραμένει στον τάφο μέχρι την ημέρα της ανάστασης ή πηγαίνει μαζί με τον Θεό;

Δεν είναι σοφό να κάνουμε εικασίες περισσότερο από το τι λέει η Αγία Γραφή. Ο Ιησούς είπε προς τον ληστή επάνω στο σταυρό: «Αλήθεια σου λέω σήμερα, θα είσαι μαζί μου στον παράδεισο».

Αυτό δείχνει ότι η ψυχή ενός Χριστιανού μετά τον θάνατο πηγαίνει μαζί με τον Κύριο. Την ίδια στιγμή, αυτό δεν είναι το τελικό στάδιο για έναν πιστό, διότι κατά την ημέρα της ανάστασης, το σώμα κι η ψυχή των πιστών θα επανενωθούν και θα τους δοθεί ένα ένδοξο σώμα το οποίο θα ζει για πάντα στην παρουσία του Κυρίου.

Στην επιστολή προς Α Θεσσαλονικείς, λέει ο Απόστολος Παύλος: «Έπειτα εμείς, όσοι απομένουμε ζωντανοί, θα αρπαχτούμε ταυτόχρονα μαζί τους μέσα σε νεφέλες, για να συναντήσουμε τον Κύριο στον αέρα. Κι έτσι θα είμαστε πάντοτε μαζί με τον Κύριο» (Α Θεσσαλονικείς 4:17).

Υπάρχουν πολλά μυστήρια τα οποία δεν μπορούμε να καταλάβουμε με το φυσικό μας μυαλό. Αλλά μπορούμε να επιβεβαιώσουμε το εξής: το πρόσωπο που εμπιστεύεται τον Ιησού Χριστό και το απολυτρωτικό έργο Του, αμέσως μεταβαίνει από τον θάνατο στη ζωή.

Έχει αναγεννηθεί κι ο φυσικός θάνατος δεν μπορεί ποτέ να τον αποχωρίσει από τον Θεό. Εάν πιστεύεις στον Χριστό, έχεις αιώνια ζωή τώρα, και ο θάνατος δεν είναι παρά ένα μεταβατικό στάδιο για να πας στην παρουσία του Θεού για πάντα.

 

Είμαι καλλιτέχνης και εργάζομαι τα βράδια. Νοιώθω ότι χρειάζομαι τον Θεό αλλά τελευταία το έριξα στο ποτό. Μερικές φορές σκέφτομαι ότι η ζωή είναι μάταιη και χωρίς νόημα. Μήπως υπάρχει ελπίδα για μένα;

Έχεις δίκαιο να ανησυχείς για το μέλλον σου και η πρώτη συμβουλή μου σε σένα είναι να μη βρεις παρηγοριά στο ποτό. Το ποτό θολώνει το μυαλό και δεν μπορείς να σκεφτείς καθαρά ή να ακούσεις τι ο Θεός προσπαθεί να σου πει.

Το γεγονός ότι μπήκες στον κόπο να γράψεις αυτή την επιστολή δείχνει ότι ανησυχείς για το που πηγαίνει η ζωή σου.

Η ζωή πράγματι είναι μάταιη και χωρίς νόημα χωρίς τον Χριστό. Ο Θεός μας έφτιαξε για να έχουμε κοινωνία μαζί Του – να Του μιλάμε και να μας μιλά – και προσπαθούμε να γεμίσουμε το κενό στη ζωή μας, που γεμίζει μόνο με τον Θεό, με διάφορα άλλα πράγματα: επιτυχημένη καριέρα, φήμη, πλούτη, πάθη και με ένα σωρό είδωλα που δεν μπορούν να μας ικανοποιήσουν.

Η Αγία Γραφή λέει: « Όποιος έρχεται σε Μένα δεν πρόκειται να τον βγάλω έξω» (Ιωάννης 6:37). Το τι πρέπει να κάνεις πρώτα είναι να έρθεις στον Θεό. Μετανόησε για τις αμαρτίες σου και δέξου τον Χριστό ως Κύριο και Σωτήρα σου.

Μετά σκέψου για τη δουλειά σου ως καλλιτέχνης και ζήτα από τον Θεό να σου φανερώσει αν αυτή η εργασία είναι το θέλημα Του για τη ζωή σου. Βρες άλλους που επιθυμούν να ζήσουν για τον Θεό και άρχισε να τους κάνεις παρέα και να μελετάς τον Λόγο του Θεού.

 

Είμαι νέος και ανησυχώ πάρα πολύ για το μέλλον όταν διαβάζω τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Φαίνεται ότι δεν υπάρχει ελπίδα για το μέλλον. Δεν είναι έτσι;

Κανένας δεν γνωρίζει το μέλλον παρά μόνο ο Θεός. Παραδέχομαι ότι υπάρχουν πολλά μαύρα σύννεφα στον κόσμο. Μερικοί μάλιστα νοιώθουν ότι τα πράγματα είναι εκτός ελέγχου και ότι πλησιάζουμε τις πολύ άσχημες μέρες που έχουν προβλεφθεί στην Αγία Γραφή για το τέλος του κόσμου.

Άσχετα εάν αυτό είναι αλήθεια ή όχι, θέλω να σε πληροφορήσω για τη μόνη πηγή ελπίδας και δύναμης που υπάρχει στον κόσμο - σαν αντιμετωπίζεις μόνος σου το μέλλον.

Άσχετα με το τι συμβαίνει στον κόσμο μας το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να έχεις πλήρη εμπιστοσύνη στον Θεό και να αφιερώσεις τη ζωή σου σ’ Αυτόν.

Ο Θεός κρατά τον κόσμο στα χέρια Του. Ο Χριστιανός γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να υπάρχει ειρήνη και ευτυχία στον κόσμο μόνο με ανθρώπινες προσπάθειες. Καμία πολιτική ή οικονομική λύση δεν πρόκειται να λύσει τελείως τα προβλήματα μας. Γιατί; Ο λόγος είναι διότι το κυρίως πρόβλημα μας είναι πνευματικό – είναι πρόβλημα μέσα στην ανθρώπινη καρδία.

Η Βίβλος λέει: «Τι προκαλεί πολέμους και φιλονικίες μεταξύ σας; Δεν είναι από τις επιθυμίες που παλεύουν μέσα σας;» (Ιάκωβος 4:1).

Μόνο ο Χριστός μπορεί να αλλάξει την ανθρώπινη καρδιά – και θα το κάνει μόλις ανοίξουμε την καρδιά μας και Τον δεχτούμε ως Κύριο και Σωτήρα της ζωής μας.

Οι τίτλοι των εφημερίδων καθημερινά μας πληροφορούν για την αδυναμία του ανθρώπου να λύσει τα προβλήματα του μόνος του χωρίς τη βοήθεια του Θεού. Μας λένε – έμμεσα – ότι χρειαζόμαστε το Χριστό και ότι πρέπει να αφιερώσουμε τη ζωή μας σ’ Αυτόν.

Έχεις ποτέ σου στραφεί στον Χριστό και εμπιστευθείς το μέλλον σου σ’ Αυτόν; Αν όχι, τότε σε προτρέπω να το κάνεις τώρα αμέσως.

 

Θα ήθελα να μου δώσεις μερικές οδηγίες ως προς το πώς να μεγαλώσω τα παιδιά μου. Πρόκειται να έχω το πρώτο μου παιδί και με βάζει σε σκέψεις το γεγονός ότι αρκετές οικογένειες που γνωρίζω έχουν προβλήματα με τα παιδιά τους.

Σκέφτηκα ειλικρινά να μην απαντήσω την ερώτηση σου εδώ, διότι υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα τα οποία μπορούν να ειπωθούν. Είμαι σίγουρος ότι θα ξοδέψεις αρκετά χρόνια μέχρι να μάθεις το πώς να είσαι ένας σωστός γονιός – διότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό, και ο τρόπος που μεγάλωσες ένα από τα παιδιά σου, δεν σημαίνει ότι θα είναι ο ίδιος και για τα υπόλοιπα. Αλλά είμαι ευγνώμων που διερωτάσαι γι’ αυτό το θέμα.

Ο Θεός έχει δώσει στους γονείς μια μεγάλη ευθύνη, η οποία απαιτεί να δώσουμε ό,τι καλύτερο έχουμε.
Αλλά άσε με να εισηγηθώ τρεις γενικές οδηγίες για το πώς να μεγαλώσεις το παιδί σου.

Πρώτο, ν’ αγαπάς το παιδί σου. Ξέρω ότι αυτό ακούγεται σαν κάτι το απλό, αλλά πολλές φορές το ξεχνούμε. Για παράδειγμα, μερικοί γονείς, μέσα στο ζήλο τους για να κάνουν το παιδί τους να συμπεριφέρεται καλύτερα, θα το κρίνουν συνέχεια.

Ένα παιδί το οποίο μεγαλώνει με κριτικές, θα νιώθει ότι κανένας δεν το αγαπά και ότι δεν αξίζει τίποτα. Ν’ αγαπάς το παιδί σου – και να μη φοβάσαι να εκφράζεις αυτή την αγάπη, ακόμα κι όταν αυτό είναι δύσκολο ή όταν το παιδί σου κάνει κάτι το οποίο είναι λανθασμένο. Να επιβραβεύεις το παιδί σου συχνά.

Μετά, να έχεις ξεκάθαρες οδηγίες σχετικά με τη συμπεριφορά του και την πειθαρχία. Πριν μερικές μέρες άκουσα στην τηλεόραση ένα διάσημο ψυχίατρο ο οποίος έλεγε ότι χρειαζόμαστε περισσότερη πειθαρχία σήμερα, κάτι για το οποίο συμφωνώ.

Δεν πειθαρχούμε με θυμό (ή τουλάχιστον δεν θα έπρεπε), αλλά με αγάπη, γνωρίζοντας ότι ένα παιδί χρειάζεται να μάθει ότι είναι υπεύθυνο για τις πράξεις του. Να μην αλλάζεις τους κανονισμούς συνεχώς, και ν’ απειλείς με κάποιου είδους τιμωρία.

Πάνω απ’ όλα, φρόντιζε να βοηθάεις το παιδί σου πνευματικά. Να προσεύχεσαι μ’ αυτό, και να προσεύχεσαι γι’ αυτό συνεχώς. Άσε το παιδί σου να δει ότι ο Χριστός παίζει ένα μεγάλο ρόλο στη ζωή σου, και δίδαξε το για τον Χριστό με ένα τρόπο που θα μπορεί να καταλαβαίνει.

Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από κάποιου είδους φυσικό τραυματισμό. Κατά τον ίδιο τρόπο, κάνε ό,τι μπορείς για να βοηθήσεις το παιδί σου πνευματικά, ώστε μια ημέρα να γνωρίσει τον Χριστό προσωπικά.

 

Γνωρίζω ότι άνθρωποι σαν κι εσένα στέκονται ενάντια στην έκτρωση, αλλά νομίζω ότι βλέπετε τα πράγματα λανθασμένα. Εξάλλου, σαν γυναίκα έχω δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του ότι μπορώ να κάνω στο σώμα μου ό,τι θέλω, και κανένας δεν μπορεί να με πείσει διαφορετικά.

Υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία θα μπορούσα να σου πω σχετικά μ’ αυτό το θέμα, και για το γιατί δεν συμφωνώ με τη στάση που έχεις σχετικά με την έκτρωση, σύμφωνα με τα διδάγματα της Αγίας Γραφής.

Υποψιάζομαι, όμως, ότι έχεις ακούσει αρκετά σχετικά για αυτό το θέμα, και καθώς λες, βλέπω ότι δεν είσαι ανοιχτή στο ν’ αλλάξεις τον τρόπο σκέψης σου. Γι’ αυτό θα μιλήσω ειλικρινά για ένα βαθύ θέμα το οποίο αντιμετωπίζεις, και το οποίο μπορεί να μην έχεις συνειδητοποιήσει ακόμη.

Το θέμα δεν είναι απλώς η έκτρωση και το αν έχεις ή όχι το δικαίωμα για να τερματίσεις τη ζωή ενός παιδιού το οποίο μεγαλώνει μέσα σου. Το θέμα είναι αν θα επιμένεις στο να ζεις τη ζωή σου σύμφωνα με το πώς θέλεις εσύ, ή σύμφωνα το πως σε θέλει ο Θεός να τη ζεις.

Έχεις κάνει τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας σου, σαν να ήταν ανεξαρτησία από τις ιδέες όλων των άλλων συνανθρώπων σου για το πως θα πρέπει να ζεις, και πάνω απ’ όλα σαν να έχεις ανεξαρτητοποιηθεί από τον Θεό. Με το να κάνεις κάτι τέτοιο, λες ότι γνωρίζεις καλύτερα από τον Θεό το τι είναι το καλύτερο για σένα.

Επίσης, λες ότι δεν χρειάζεσαι τον Θεό.
Αλλά αυτή η άποψη είναι λανθασμένη. Ο Θεός είναι Αυτός που σε δημιούργησε, και σε αγαπά. Κι επειδή σε αγαπά, γνωρίζει το τι είναι το καλύτερο για σένα και θέλει η ζωή σου να είναι πλήρης με το ν’ ακολουθείς το θέλημα Του. Αυτή τη στιγμή είσαι μια σκλάβα – σκλάβα του εαυτού σου και των δικών σου περιορισμών, είτε το παραδέχεσαι είτε όχι! Αλλά ο Χριστός θέλει να σ’ απελευθερώσει.

Σε θέλει ν’ ανακαλύψεις τη χαρά Του, να γνωρίζεις γιατί βρίσκεσαι εκεί που βρίσκεσαι, και πού πηγαίνεις σύμφωνα με το σχέδιο του Θεού.

Να μη φοβάσαι τον Θεό, και να μη φοβάσαι ν’ ανοίξεις την καρδιά σου στο Γιο Του, τον Ιησού Χριστό, σαν το Σωτήρα και Κύριο σου. Χρειάζεσαι τον Χριστό, και δεν θα βρεις ποτέ τη χαρά και την ειρήνη που ζητάς μακρυά απ’ Αυτόν.

Ήταν πρόθυμος να πεθάνει για σένα επάνω στον Σταυρό, λόγω της μεγάλης αγάπης που έχει για σένα. Ο δρόμος που ακολουθείς τώρα είναι ένα αδιέξοδο – αλλά ο δρόμος του Χριστού είναι ο δρόμος ο οποίος «οδηγεί στην αιώνια ζωή» (Ματθαίος 7:14).

Μπ.Γκρ.