Κεντρική σελίδα

 

 

 

Μηνύματα

 

 

 

Αλληλογραφία

 

 

 

Τα πιστεύω μας

 

 

 

Αιτήματα

 

 

 

Προσευχές

 

 

 

Γράψτε μας

 

 

 

Το περιοδικό

 

 Αδέλφια εν Κυρίω, είθε ο Κύριος να σας ενδυναµώνει και να σας καθοδηγεί κάθε ηµέρα της ζωή σας. Πολλοί από εµάς που έχουµε δεχθεί ήδη τον Ιησού Χριστό ως Κύριο και Σωτήρα της ζωή µας πολλές φορές ξεχνούµε τις βασικές εντολές που µας έχει δώσει για καλύτερη ζωή ως χριστιανοί.

Θα ήθελα να τονίσω την ανάγκη να εµβαθύνουµε στην αγάπη Του σε αυτούς τους έσχατους καιρούς που ζούµε και να φυλάξετε τις εντολές Του µέσα στην καρδιά σας.

Στο πιο κάτω απόσπασµα βλέπουµε µία απέραντη αγάπη που πηγάζει όχι από τον άνθρωπο αλλά από τον ίδιο τον Ιησού Χριστό.

Γένεση 50:16-21

16 Kαι διαµήνυσαν στον Iωσήφ, λέγοντας: O πατέρας σου πρόσταξε, πριν πεθάνει, λέγοντας:

17 Έτσι να πείτε στον Iωσήφ: Συγχώρησε, παρακαλώ, την αδικία των αδελφών σου, και την αµαρτία τους· επειδή, σου έκαναν κακό· τώρα, λοιπόν, συγχώρεσε, παρακαλούµε, την αδικία των δούλων τού Θεού τού πατέρα σου. Kαι ο Iωσήφ έκλαψε όταν του µίλησαν.

18 Πήγαν µάλιστα και οι αδελφοί του, και αφού έπεσαν µπροστά του, είπαν: Δες, εµείς είµαστε δούλοι σου.

19 Kαι οIωσήφ τούς είπε: Mη φοβάστε·µήπως αντί τού Θεού είµαι εγώ.

20 Eσείς θελήσατε κακό εναντίονµου· ο Θεός,όµως,θέλησε να τοµεταστρέψεισε καλό, για να γίνει όπως σήµερα, ώστε να σώσει τη ζωή πολλού λαού·

21 τώρα,λοιπόν, µη φοβάστε· εγώ θα θρέψω εσάς,και τις οικογένειές σας. Kαιτους παρηγόρησε, και τους µίλησε σύµφωνα µε την καρδιά τους.

Γνωρίζοντας ολόκληρη την ιστορία του Ιωσήφ θα µπορούσαµε να πούµε ότι δικαιολογηµένα ο Ιωσήφ ήταν πληγωµένος και έπρεπε να εκδικηθεί τα αδέλφια του για το κακό που του είχαν κάνει. Είχε αδικηθεί. Είχε βασανιστεί. Κινδύνεψε να χάσει τη ζωή του στην Αίγυπτο ως δούλος.

Ποιος από εµάς θα µπορούσε να υποµείνει µέχρι τέλους τις “δοκιµασίες” που είχαν συµβεί στον Ιωσήφ; Πολύ πιθανόν κανένας από εµάς. Αλλά η σχέση του Ιωσήφ µε τον Θεό, ήταν τόσο βαθιά, που είχε την αγάπη του Θεού µέσα του. Η αγάπη που δεν µπορεί να κρατήσει κακία, που δεν µπορεί να µισήσει, που δεν µπορεί να εκδικηθεί.
Η αγάπη χωρίς όρους.

Ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός µίλησε για αυτή την αγάπη πιο κάτω.

Ματθαίος 18:23-35

23 Γι’αυτό,η βασιλεία των ουρανών οµοιώθηκεµε έναν άνθρωπο βασιλιά,που θέλησε να εξετάσει τούς λογαριασµούς του µε τους δούλους του.

24 Kαι όταν άρχισε να εξετάζει, φέρθηκε σ’ αυτόν ένας οφειλέτης 10.000 ταλάντων.

25 Kαι επειδή δεν είχε να τα αποδώσει,ο κύριός του πρόσταξε να πουληθείαυτός, και η γυναίκα του, και τα παιδιά του, και όλα όσα είχε, και να αποδοθεί αυτό που χρωστούσε.

26 Πέφτοντας, λοιπόν, ο δούλος στα πόδια του, τον προσκυνούσε, λέγοντας: Kύριε, µακροθύµησε σε µένα, και θα σου τα αποδώσω όλα.

27 Kαι επειδή ο κύριος εκείνου τού δούλου τον σπλαχνίστηκε, τον άφησε ελεύθερο, του χάρισε µάλιστα και το δάνειο.

28 Όταν, όµως, εκείνος ο δούλος βγήκε έξω, βρήκε έναν από τους συνδούλους του, που του χρωστούσε 100 δηνάρια· και πιάνοντάς τον, τον έπνιγε, λέγοντας: Aπόδωσέ µου ό,τι χρωστάς.

29 Πέφτοντας, λοιπόν, ο σύνδουλός του στα πόδια του, τον παρακαλούσε, λέγοντας: Mακροθύµησε σε µένα, και θα σου τα αποδώσω όλα.

30 Eκείνος,όµως,δεν ήθελε,αλλά φεύγοντας,τον έβαλε σε φυλακή, µέχριςότου αποδώσει εκείνο που χρωστούσε.

31 Bλέποντας, όµως, οι σύνδουλοί του αυτά που έγιναν, λυπήθηκαν υπερβολικά· και καθώς ήρθαν, φανέρωσαν στον κύριό τους όλα όσα έγιναν.

32 Tότε, προσκαλώντας τον ο κύριός του, λέει σ’ αυτόν: Δούλε πονηρέ, όλο εκείνο το χρέος σού το χάρισα, επειδή µε παρακάλεσες·

33 δεν έπρεπε και εσύ να ελεήσεις τον σύνδουλό σου, όπως και εγώ σε ελέησα;

34 Kαι επειδή ο κύριός του οργίστηκε, τον παρέδωσε στους βασανιστές, µέχρις ότου αποδώσει σ’ αυτόν ολόκληρο εκείνο που όφειλε. 

35 Έτσι και ο ουράνιος Πατέραςµου θα κάνει σε σας,αν δεν συγχωρήσετεαπό την καρδιά σας κάθε ένας στον αδελφό του τα παραπτώµατά τους.

Η παροµοίωση του Κυρίου µας στην πιο πάνω ιστορία εξηγά παραστατικά πως εµείς πρέπει να είµαστε µε τα αδέλφια µας.

Δεν θα µας συγχωρέσει τις αµαρτίες µας αν δεν συγχωρήσουµε από την καρδιά σας ο κάθε ένας τον αδελφό του για τα παραπτώµατά τους. Δεν µας αφήνει να ενεργήσουµε όπως θέλει η σάρκα µας αλλά όπως ο Ίδιος θα ενεργούσε, να συγχωρέσουµε.

Το να συγχωρέσεις µπορεί να φαίνεται εύκολο στην θεωρία αλλά στην πράξη υπάρχουν περιπτώσεις που δυσκολευόµαστε αφάνταστα. Ποιός από εµάς µπορεί να συγχωρέσει όταν µας κάνει κακό ο αδελφός µας, όταν µας έχει πληγώσει, όταν µας έχει µιλήσει σκληρά;

Ο απόστολος Πέτρος ρώτησε τον Κύριο στο απόσπασµα του Ματθαίου 18:21-22: «Κύριε, πόσες φορές θα σφάλει σ’ εµένα ο αδερφός µου και θα τον συγχωρήσω; Ως εφτά φορές;» και εκεί που περίµενε ο Ιησούς Χριστός να τον συγχαρεί και να πει στον Πέτρο “µπράβο για την συγχωρητικότητα σου που δύνασαι να συγχωρέσεις µέχρι εφτά φορές” του λέει: «Δε σου λέω ως εφτά, αλλά ως εβδοµήντα φορές εφτά».

Εκείνη την ώρα ο Πέτρος µπορεί να εκπλάγηκε µε την απάντηση του Ιησού.

Ίσως να σκέφτηκε πως µπορεί κάποιος να συγχωρέσει “εβδοµήντα φορές εφτά”. Είναι αδύνατον. Τέτοια αγάπη δεν υπάρχει. Η αλήθεια αδέλφια µου ότι τέτοια αγάπη δεν υπάρχει στον κόσµο.

Τέτοια αγάπη υπάρχει και πηγάζει
µόνο από τον Κύριο µας Ιησού Χριστό που δύναται να µας γεµίσει όταν εµείς το θέλουµε. Δεν υπάρχει τέτοια αγάπη µέσα µας αν εµείς οι ίδιοι δεν το θελήσουµε.

Ακόµα και εν Κυρίω ναι έχουµε σωθεί αλλά δεν σηµαίνει ότι δεν κάνουµε λάθη ή δεν θα ξαναµαρτήσουµε. Δεν σηµαίνει ότι έχουµε το δικαίωµα να κρίνουµε τον αδελφό µας. Ο Ιησούς µας είχε πει στο:

Ματθαίος 7:1
Μη κρίνετε για να µη κριθείτε, επειδή µε όποια κρίση κρίνετε, θα κριθείτε και µε όποιο µέτρο µετράτε, θα αντιµετρηθεί σε σας.

Με τα πιο πάνω και µε άλλα πολλά αποσπάσµατα από το λόγο του Θεού θα εµβαθύνουµε στα επόµενα µηνύνατα για την αγάπη του Θεού.

Αν ο Θεός σε αγαπά χωρίς όρους τότε πώς µπορώ εγώ να σε αγαπώ µε όρους; Πολλές φορές ενεργούµε συµφεροντολικά.

Αναλόγως του αν έχουµε να κερδίσουµε ή
να χάσουµε από µία σχέση µεταξύ εµάς και του αδελφού µας τότε αγαπάµε αντίστοιχα. Αυτή δεν είναι η αγάπη του Θεού. Είναι η αγάπη του κόσµου.

Πολλές φορές λέµε ή σκεφτόµαστε: “Ξέρεις, αν δεν κάνεις αυτό που θέλω ή αυτό που σου λέω τότε δεν θα σου µιλώ ή δεν θα σε συγχωρέσω”. Δεν µπορούµε να είµαστε όλοι οι ίδιοι ή ακόµη να συµφωνούµε σε όλα ή ακόµα να έχουµε τις ίδιες απόψεις.

Ο Θεός µας δηµιούργησε τον κάθε ένα µοναδικό.
Κατ’ εικόνα και καθ’ οµοίωση Του. Όχι κατ’ εικόνα και καθ’ οµοίωση δική µας.

Ποιός ανάµεσα µας είναι αναµάρτητος ή δεν αµάρτησε ακόµη και µετά που πίστεψε; Άρα δεν µπορούµε να κρίνουµε τους άλλους πόσο µάλλον τα αδέλφια µας που θέλουν να υπηρετήσουν τον Θεό.

“Να παραµείνεις θυµωµένος µε κάποιον που σ’ έχει πληγώσει είναι σαν να πίνεις δηλητήριο, ελπίζοντας ότι θα πεθάνει ο εχθρός σου. Η ασυγχωρεσία πληγώνει εµάς περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον”. Joyce Meyer

Ως αδελφός σας εν Κυρίω, σας παροτρύνω να σταµατήσουµε να βλέπουµε ο ένας τα λάθη του άλλου, τις πικρίες και τα λόγια που κάποτε µας πλήγωσαν και να συγχωρέσουµε ο ένας τον άλλο.

Πρέπει να θέλουµε να προχωρήσουµε µπροστά, πρώτα ως άτοµα αλλά και οµαδικά, ως ένα σώµα, ως µία οικογένεια, µία εκκλησία.

Μπορεί κάποιος να σε πλήγωσε, είτε άθελα είτε θεληµατικά, και δεν έρχετε να σου απολογηθεί τότε βρές τον εσύ και µίλησε του, εξήγησε του ότι τα λόγια του ή οι πράξεις του σε πλήγωσαν και συγχώρεσε τον. Είναι ώρα να προχωρήσουµε. Αλλά δεν θα µπορέσουµε ποτέ να προχωρήσουµε αν αφήνουµε τους εαυτούς µας δεµένους στο παρελθόν.

Το κλειδί της αλλαγής είσαι εσύ και εγώ. Η απόφαση ξεκινά σήµερα, όχι αύριο. Μπορεί να µην υπάρξει αύριο. Η βασιλεία του Θεού ξεκινά εδώ στη γη, από µένα και σένα.

Είθε η αγάπη του Κυρίου µας Ιησού Χριστού, η αγάπη χωρίς όρους, να είναι µαζί σας και να φανερώνεται καθηµερινά έµπρακτα στην ζωή σας ως τέκνα Θεού. Αµήν.

 

Δανιήλ Πουλλαΐδης