Κεντρική σελίδα

 

 

Μηνύματα

 

 

Αλληλογραφία

 

 

Τα πιστεύω μας

 

 

Αιτήματα

 

 

Προσευχές

 

 

Γράψτε μας

 

 

Το περιοδικό

 

 


Τα Χριστούγεννα είναι η αγαπημένη μου εποχή του χρόνου.
Είναι μια εποχή του χρόνου που φέρνει τους ανθρώπους μαζί – να δοξολογήσουν τον Θεό, να γελάσουν, να μαγειρέψουν και να περάσουν χρόνο μαζί.

Για την οικογένεια μας είναι μια εποχή για να χαλαρώσουμε και να απολαύσουμε ο ένας τον άλλο και να ευχαριστήσουμε τον Κύριο για τις τόσες ευλογίες που μας έχει χαρίσει.

Ψωνίζοντας για τα Χριστούγεννα! Αυτό μου φέρνει στο μυαλό μια εντελώς διαφορετική εικόνα για «το να ξοδεύουμε χρόνο μαζί». Καθώς το σκεφτόμουν αυτό, άρχισα να σκέφτομαι το πόση σημασία δίνουμε στα υλικά αγαθά που αγοράζουμε ο ένας για τον άλλο σαν δώρο για τα Χριστούγεννα.

Αρχίζουμε μήνες πριν, σκεφτόμενοι, ερευνώντας και ψάχνοντας για τα τέλεια δώρα για τους αγαπημένους μας.

Οι σκέψεις μου πήγαν πίσω σε μια κλασσική Χριστουγενιάτικη ιστορία. «Το Δώρο των Μάγων» είναι η ιστορία για ένα φτωχό, νεαρό αντρόγυνο, που ήταν τόσο ανυπόμονοι να ευχαριστήσουν ο ένας τον άλλο που πούλησαν τα πιο πολύτιμα πράγματα που είχαν για να αγοράσουν δώρο ο ένας για τον άλλο – εκείνη, τα υπέροχα μαλλιά της για να του αγοράσει μια καδένα για το ρολόι του, και αυτός το ρολόι του για να της αγοράσει μια κτένα για να χτενίζει τα υπέροχα μαλλιά της.

Η ανιδιοτελής θυσία τους μου θυμίζει για το τι έκανε ο Ιησούς Χριστός για σένα και για μένα.

Άφησε τη Θέση Του στον Ουρανό

Εκείνα τα πρώτα Χριστούγεννα στη Βηθλεέμ ήταν το δώρο αγάπης του Πατέρα για έναν αμαρτωλό κόσμο. Όλοι γνωρίζουμε στο κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο το κεφάλαιο 3:16: «Με τέτοιον τρόπο αγάπησε ο Θεός τον κόσμο, ώστε έδωσε τον Γιο Του τον μονογενή, για να μη χαθεί καθένας ο οποίος πιστεύει σ' Αυτόν, αλλά να έχει αιώνια ζωή.»

Ο Θεός έδωσε …. αλλά εδώ θέλω να επικεντρωθώ στο τι έδωσε ο Ιησούς.
Στην Φιλιππησίους επιστολή 2:6-8 λέει: «Ο Οποίος – ο Ιησούς Χριστός -  ενώ υπήρχε σε μορφή Θεού, δεν νόμισε αρπαγή το να είναι ίσα με τον Θεό· αλλά, κένωσε τον Εαυτό Του, παίρνοντας μορφή δούλου, αφού έγινε όμοιος με τους ανθρώπους· και, καθώς βρέθηκε κατά το σχήμα ως άνθρωπος, ταπείνωσε τον Εαυτό Του, γινόμενος υπάκουος μέχρι θανάτου, θανάτου μάλιστα σταυρού.»

Ο Ιησούς άφησε τον Θρόνο Του στον Ουρανό ως ο Γιός του Θεού – ίσος με τον Θεό, και όλα τα θεϊκά Του προνόμια – για να έρθει στη γη σαν υπηρέτης.

Γιατί το έκανε αυτό; Η Αγία Γραφή είναι γεμάτη με αποδείξεις ότι ο Ιησούς δεν έκανε τίποτα από τον εαυτό Του, αλλά μόνο αυτό που ευχαριστούσε τον Πατέρα.

Ο Ιησούς είπε στο Ιωάννη 5:30 : «Δεν μπορώ Εγώ να κάνω τίποτε από τον Εαυτό Μου. Καθώς ακούω, κρίνω· και η δική Μου κρίση είναι δίκαιη· επειδή, δεν ζητάω το δικό Μου θέλημα, αλλά το θέλημα του Πατέρα, που Με απέστειλε.»

Ήταν σ’ αυτό το μέρος της υπηρεσίας που ο Ιησούς πρόσφερε τον Εαυτό Του ως θυσία για την ανθρωπότητα, και ήταν εδώ που ταπείνωσε τον Εαυτό Του για να γίνει υπηρέτης για όλο το ανθρώπινο γένος.

Αρχίζοντας με τους μαθητές Του, ο Ιησούς έβαζε κάτω τη ζωή Του καθημερινά, παρακολουθώντας και προστατεύοντας τους, σώζοντας τις ζωές τους και βάζοντας τον Λόγο του Θεού μέσα τους. Είχε τους ίδιους πειρασμούς όπως κι εμείς, και γι’ αυτό μπορεί να μας βοηθήσει και να μας υπηρετήσει όταν δοκιμαζόμαστε από διάφορους πειρασμούς. (Εβραίους 2:14-18)

Μπορείτε να φανταστείτε την έκπληξη στα πρόσωπα των μαθητών όταν ο Ιησούς έβγαλε τον χιτώνα Του, έζωσε τον εαυτό Του σαν υπηρέτης, και έπλυνε τα πόδια των μαθητών; Σίγουρα ο Πέτρος ένιωσε πολύ άβολα. «Ο Γιός του Θεού δεν πρέπει να πλύνει τα πόδια μου» φώναξε! Όμως το έκανε. Και είναι μια εικόνα του τι έκανε για μας στον Σταυρό.

Έτσι εδώ είμαστε …..

Όπως τον Πέτρο, Τον αφήσαμε να μας πλύνει από τις αμαρτίες μας. Και τώρα; Πως αυτό αλλάζει τη ζωή μας; Ή τα Χριστούγεννα που γιορτάζουμε; Ο Ιησούς έδωσε την απάντηση στον Πέτρο στο Ιωάννη 13:12-15: «Αφού, λοιπόν, έπλυνε τα πόδια τους, και πήρε τα ιμάτια Του, όταν κάθησε ξανά, τους είπε: Ξέρετε τι σας έκανα; Εσείς Με φωνάζετε: Ο δάσκαλος και ο Κύριος· και καλά λέτε, επειδή είμαι. Αν, λοιπόν, Εγώ, ο Κύριος και ο δάσκαλος, σας έπλυνα τα πόδια, κι εσείς χρωστάτε να πλένετε ο ένας τα πόδια του άλλου. Επειδή, παράδειγμα έδωσα σε σας, για να κάνετε κι εσείς, όπως Εγώ έκανα σε σας.»

Πολλοί θέλουν να δουν τα καλά πράγματα που ο Ιησούς Χριστός εξασφάλισε για μας με τη θυσία Του. Θέλουν να είναι σημαντικοί στη Βασιλεία του Θεού, να ζουν ως παιδιά του Θεού και να περπατούν με τα προνόμια της Καινής Διαθήκης.

Ο Ιησούς άφησε τη δόξα Του στους Ουρανούς για να γίνει δούλος, έτσι που εσύ κι εγώ, που κάποτε είμασταν δούλοι της αμαρτίας, να έχουμε μια θέση στον Παράδεισο! Είπε στους μαθητές Του πως να είναι αρχηγοί στη Βασιλεία Του. Δεν είναι το πόσα χρήματα έχεις, ή το πόσο ιδιοφυία είσαι στον επιχειρηματικό κόσμο. Για να γίνεις μεγαλύτερος πρέπει να γίνεις υπηρέτης – όπως έκανε ο Ιησούς.

Στην επιστολή Α Ιωάννη 4:17 διακηρύττει: «Όπως είναι Εκείνος, έτσι είμαστε κι εμείς μέσα σ' αυτό τον κόσμο.»

Στην επιστολή Β Κορινθίους 6:1-2, μας λέει: «Καθώς, λοιπόν, είμαστε συνεργοί Του, παρακαλούμε ταυτόχρονα να μη δεχθείτε μάταια τη χάρη τού Θεού· επειδή, λέει: «Σε καιρό δεκτό σε εισάκουσα, και σε ημέρα σωτηρίας σε βοήθησα»· δες, τώρα είναι καιρός ευπρόσδεκτος, δες, τώρα είναι ημέρα σωτηρίας.»

Αλήθεια τώρα είναι ο καιρός. Σήμερα είναι ημέρα σωτηρίας. Ο Ιησούς δεν ήρθε στη γη για να δείξει τη Θεότητα Του, αλλά για να δείξει την αγάπη του Θεού για την ανθρωπότητα.

Σαν παιδιά Του, εσύ κι εγώ καλούμαστε να είμαστε οι αντιπρόσωποι Του στη γη. Πρέπει να πάρουμε τη θέση μας στην Βασιλεία των Ουρανών και ως παιδιά Του να ευλογούμε, να θεραπεύουμε και να αγαπούμε τους ανθρώπους, οδηγώντας τους στη Βασιλεία του Θεού.

Τι καλύτερο δώρο μπορούμε να δώσουμε στις οικογένειες μας με το να είμαστε υπηρέτες τους – να τους αγαπούμε και να τους ευλογούμε και να τους αφήσουμε να δουν τον Ιησού στην κάθε μας λέξη και πράξη; Τι καλύτερο δώρο μπορούμε να δώσουμε στον Επουράνιο μας Πατέρα με το να είμαστε σωστοί αντιπρόσωποι Του στη γη – αποκαλύπτοντας Τον σαν ένα στοργικό, γενναιόδωρο και καλό Σωτήρα;

Αυτή τους καιρούς που ζούμε, χρειάζεται να δείξουμε στους ανθρώπους την αγάπη Του. Ο Ιησούς λέει ότι η αγάπη είναι το κλειδί.

Όπως ο Ιησούς έγινε υπηρέτης, όπως και τώρα που μας ενθαρρύνει και μας παρηγορεί, έτσι πρέπει να κάνουμε κι εμείς για τους άλλους. Η συμπεριφορά μας ο ένας προς τον άλλο πρέπει να είναι η ίδια όπως Αυτός ενδιαφέρεται για όλη την ανθρωπότητα.
Αυτό μπορώ να το κάνω. Μπορώ να το κάνω για την οικογένεια μου, την εκκλησία μου, τη χώρα μου και τον κόσμο ολόκληρο.

Καλά Χριστούγεννα, ο Ιησούς Χριστός θα το κάνει αυτό για σένα!

Κ.Κ.