Σε μια κουλτούρα που γίνεται ολοένα και πιο εχθρική για τον παραδοσιακό γάμο, όπως τον έχει βάλει ο Θεός μεταξύ ενός άντρα και μιας γυναίκας, σε μια διαθήκη σχέσης για μια ζωή, είναι πολύ ζωτικής σημασίας να κρατήσουμε τον Ιησού Χριστό σαν τον Θεμελιωτή του σπιτικού μας.

Παραθέτω πιο κάτω τα πέντε θεμέλια που η γυναίκα μου και εγώ χρησιμοποιήσαμε για να θωρακίσουμε τον γάμο μας και την οικογενειακή μας ζωή:

 

Ποτέ μη χρησιμοποιάς τη λέξη «διαζύγιο»

Το να απειλάς με διαζύγιο πάνω στον βρασμό ενός καυγά, ή κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης περιόδου, είναι ο πιο εύκολος τρόπος να σαμποτάρεις ένα γάμο. Ο γάμος πρέπει να χαρακτηρίζεται από ασφάλεια και όχι φοβίες.

Στην επιστολή Α Ιωάννου 4:18 λέει: «Η τέλεια αγάπη βγάζει έξω τον φόβο· επειδή, ο φόβος έχει κόλαση· και εκείνος που φοβάται δεν έχει φτάσει σε τέλειο βαθμό μέσα στην αγάπη.»

Έτσι, ποτέ δεν χρησιμοποιούμε τη λέξη «διαζύγιο». Δεν είναι εναλλακτική λύση!

Συχνά, όμως, χρησιμοποιούμε δυο λέξεις: Διαθήκη και Δέσμευση. Γράψαμε τη διαθήκη του γάμου μας, την υπογράψαμε σαν ζευγάρι, και την κρεμάσαμε στον τοίχο για να τη βλέπουν τα παιδιά μας.

Θέλουμε τα παιδιά μας να γνωρίζουν ότι έχουμε δεσμεύσει τους εαυτούς μας στο να υπηρετούμε ο ένας τον άλλο με αυτοθυσία και να δείχνουμε τρυφερότητα και αγάπη με τον ίδιο τρόπο που μας αγαπά ο Ιησούς Χριστός.

Σε αντίθεση με ό,τι βλέπουν στην τηλεόραση ή στην κοινωνία, θέλουμε τα παιδιά μας να καταλάβουν ότι ο Θεός έχει μιλήσει καθαρά γι’ αυτό το θέμα. Στον Μαλαχία 2:15-16 λέει, «Γι' αυτό, προσέχετε στο πνεύμα σας, και ας μη φέρεται κανένας άπιστα προς τη γυναίκα της νιότης του. Επειδή, ο Κύριος, ο Θεός του Ισραήλ, λέει ότι μισεί αυτόν που την αποβάλλει, κι αυτόν που σκεπάζει τη βία με το ένδυμα του, λέει ο Κύριος των δυνάμεων· γι' αυτό, προσέχετε στο πνεύμα σας, και μη φέρεστε δόλια.» Εάν ο Θεός μισά κάτι, έτσι πρέπει και εμείς.

 

Κτίσε γέφυρες επικοινωνίας διαμέσου της προσευχής

Στην αρχή του γάμου μας η γυναίκα μου και εγώ αρχίσαμε να προσευχόμαστε μαζί προτού πάμε για ύπνο. Αυτή η απλή συνήθεια του να αναγνωρίζουμε την παρουσία του Θεού στον γάμο μας, μας έσωσε από πολλές νύκτες απομόνωσης. Πώς; Κτίζοντας γέφυρες κατά μήκος των χωρισμάτων που μπορεί να μεγάλωναν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Όταν γεννήθηκαν τα παιδιά μας, προσευχόμασταν μαζί τους κάθε βράδυ. Οι τελευταίες λέξεις που άκουγαν προτού κοιμηθούν, εκτός από το καληνύχτα, ήταν και η προσευχή των γονιών τους. Αυτό τα βοήθησε να εμπειρευτούν αυτό που περιγράφει στην Αγία Γραφή:

«Εγώ πλάγιασα, και κοιμήθηκα· σηκώθηκα· επειδή, ο Κύριος με υποστηρίζει» (Ψαλμός 3:5).

Μια τελευταία έρευνα έδειξε ότι 50% περίπου των παιδιών έχουν τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο τους. Τι τραγικό! Για εκατομμύρια παιδιά προτού κοιμηθούν οι τελευταίες λέξεις που κουδουνίζουν στα αυτιά τους είναι από τη συσκευή της τηλεόρασης.

 

Κράτησε το ρομαντισμό ζωντανό στον γάμο σου

Ξέχασε το τι βλέπεις στις ταινίες. Η φλόγα του ρομαντισμού στον γάμο σου θα σβήσει αν δεν την κρατάς αναμμένη. Μάθαμε με τη γέννηση έξι παιδιών σε δέκα χρόνια, ότι υπήρχαν τρία καύσιμα που κρατούσαν τις καρδιές μας ζεστές ο ένας προς τον άλλο: Ραντεβού το βράδυ μια φορά την εβδομάδα, να ανταλλάσουμε μικρές σημειώσεις και προσωπικές εκφράσεις της αγάπης μας και να μένουμε μόνοι μας για τρείς νύχτες μια ή δυο φορές τον χρόνο.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να κρατήσεις τη φλόγα αναμμένη. Για παράδειγμα άντρες, τι λέτε, μπορείτε να κλείσετε την τηλεόραση την ώρα που δείχνει έναν ποδοσφαιρικό αγώνα και να δώσετε σημασία στα παιδιά σας και να βοηθήσετε λίγο με τις δουλειές του σπιτιού;

Οι σύζυγοι πρέπει να ζούν με τις γυναίκες τους και να «τις καταλαβαίνουν» σύμφωνα με το Α Πέτρου 3:7: «Οι άνδρες, παρόμοια, συνοικείτε με τις γυναίκες σας με φρόνηση, αποδίδοντας τιμή στο γυναικείο γένος ως σε ασθενέστερο σκεύος, και ως σε συγκληρονόμους της χάρης της ζωής, για να μη εμποδίζονται οι προσευχές σας.»  

Καταλαβαίνεις τι χρειάζεται η γυναίκα σου; Τι την κάνει να νιώθει αγαπημένη; Ποια είναι η γλώσσα της αγάπης γι’ αυτήν; Ένα ερωτικό γράμμα; Τότε γράψε ένα.

Ο Θεός μάς θέλει να είμαστε ρομαντικοί στον γάμο μας και Τον ευχαριστεί όταν δείχνουμε τρυφερότητα ο ένας προς τον άλλο. Στις Παροιμίες 5:18 λέει: «Η πηγή σου ας είναι ευλογημένη· και ευφραίνου με τη γυναίκα της νιότης σου.»

Πιστεύω ότι τα διαζύγια θα ήταν σπάνια μέσα στην Εκκλησία, το Σώμα του Χριστού, εάν περισσότερα ζευγάρια Χριστιανών αγκάλιαζαν έναν τρόπο ζωής ρομαντισμού στον γάμο τους.

 

Να είσαι ο πρώτος που ζητά συγχώρεση

Κάποιος έχει πει, «Ένας ευτυχισμένος γάμος είναι η ένωση δυο ανθρώπων που συγχωρούν εύκολα.» Αυτό είναι πιο εύκολο να το λές παρά να το κάνεις. Όμως, όταν τα έκανα μούσκεμα, έπρεπε να καταπιώ την υπερηφάνεια μου και να πω, «Συγνώμη, παρακαλώ συγχώρεσε με.»

Είτε είναι η γυναίκα μου ή είτε είναι τα παιδιά μου που έχω αδικήσει, ξέρω τη σημασία του να ζητήσω τη συγχώρεση τους. Στους Εφεσίους 4:26 λέει, «Οργίζεστε και μη αμαρτάνετε· ο ήλιος ας μη δύει ενώ είστε ακόμα στον παροργισμό σας.»

Ο Θεός γνωρίζει ότι εάν αφήσουμε θέματα άλυτα, τότε δίνουμε στον εχθρό την ευκαιρία να μας διαλύσει. Υπάρχει κάποιο θέμα φιλονικίας άλυτο στο σπίτι σου αυτή τη στιγμή; Πάρε την πρωτοβουλία να ζητήσεις και να δώσεις παράδειγμα της συγχώρεσης.

 

Παίξε εκπαιδευτικά παιχνίδια

Όταν τα παιδιά μας ήταν μικρά έπαιζαν και απολάμβαναν με τις ώρες παιχνίδια που ήταν εκπαιδευτικά. Κάθε φορά που κατέβαινα στο επίπεδο τους και έπαιζα μαζί τους βάζοντας τα κομμάτια του παζλ στη θέση τους, δεν μπορούσα παρά να θαυμάζω την ένωση που είχαμε μεταξύ μας. Καθώς παίζαμε μαζί, μιλούσα τη «γλώσσα της αγάπης τους.»

Σταδιακά αυτά τα παιχνίδια αντικαταστάθηκαν με τα αθλητικά, τα πάρτυ και άλλες δραστηριότητες. Κατά τη διάρκεια της εφηβικής ηλικίας των παιδιών μας, εμείς σαν γονείς συνεχίσαμε να μιλούμε τη γλώσσα της αγάπης τους – και τη μιλούσαμε συχνά.

Δέσμευση, προσευχή, ρομαντισμός, συγχωρητικότητα, ακόμα και εκπαιδευτικά παιχνίδια, είναι όλα μέρος στο να αναπτύξουμε μια  πνευματικά δυνατή οικογένεια.

Σε προκαλώ να γίνεις μέρος μιας οικογενειακής επανάστασης, μιας που να ξαναφέρνει πίσω τη δόξα του Θεού στον κόσμο μας – μια καρδιά, ένας γάμος, ένα σπιτικό κάθε φορά.


Ντ.Ρ.